Imajte prirodno zdrave i lijepe nokte

zdravlje, tijelo, prehrana, Osnovna njega, nokti, odstranjivač laka, Manjak vitamina B12, posebna njega, vitamin c, folna kiselina
Pravilnom prehranom i osnovnom njegom do savršenih noktiju.

Nokti iziskuju posebnu njegu - prehrana je primjerice važna za vaše nokte kao i za bilo koji drugi organ u vašem tijelu, a tu je i osnovna njega koje ne iziskuje puno truda.

Kako bi vaši nokti bili zaista reprezentativni, i kako bi time vaše ruke postale jedan od vaših najjačih aduta, potrebno je tek da pripazite na neke stvari u njihovoj osnovnoj njezi i možda tek pokoja promjena u prehrani.

Prehrana

 Pobrinite se da vaša prehrana sadržava puno svježeg voća i povrća, jer će to vaše nokte opskrbiti potrebnim vitaminima, mineralima i enzimima.

 Ako su vaši nokti suhi i kruti, trebali biste u prehranu uvesti više namirnica koje sadrže vitamin A (marelice, brokolu, mrkvu i sir) i kalcij (mlijeko, jogurt, sir i bademe)

Ako vam zanoktice stvaraju probleme, pokušajte jesti što više hrane bogate proteinima, vitaminom C i folnom kiselinom.

Manjak vitamina B12 može dovesti do isušenosti, listanja i pucanja noktiju, stoga se pobrinite da i taj vitamin bude prisutan u namirnicama koje jedete.

Pijte puno vode i sokove od sveježeg voća - to će dobro ishidratizirati cijelo vaše tijelo, a samim time i nokte.

Sok od mrkve bogat je kalcijem i fosforom te time pomaže ojačati vaše nokte, stoga ga probajte konzumirati kada je god to moguće.

Kao nadomjestak prehrani, za zdrave i jake nokte, izaberite spirulinu, zeleno-plavu algu.

Osnovna njega

Svake večeri prije nego što krenete na spavanje, temeljito operite ruke, osušite ih i na njih u obilnom sloju nanesite kremu za ruke i/ili kremu za ruke i za nokte. Također, na kutikulu i ostatak kože oko noktiju možete nanjeti malu količinu vazelina.

Svaki puta kada obavljate neke od kućanskih poslova koji usključuju baratanje s raznim sredstvima za čišćenje, pobrinite se da navučete gumene rukavice jer ćete tako zaštititi nokte od utjecaja raznih kemikalija, a samim time ih i zaštititi od pucanja i listanja.

Upotrebljavajte odstranjivače laka za nokte koji nisu na bazi acetona.

Nikada nemojte rašpati nokte neposredno nakon što su bili izloženi vodi zbog toga što se mokri nokti lako lome.

Kada rašpate nokte, pobrinite se da rašpicom idete samo u jednom smjeru. Ne rašpajte u smjeru gore-dolje jer će to oslabiti vaše nokte i učiniti ih lomljivima.

Ako želite da vaši nokti budu čvrsti i sjajni - povremeno ih ispolirajte. To će povećati količinu krvi u noktima i time potaknuti njihov rast.

Klonite se umjetnih noktiju što je više moguće. Osim što će uništiti bazični sloj nokta (kemikalijama i ljepilom) mogu uzrokovati i razne gljivične infekcije.

Izvor: female.hr