DRUŠTVO NOVINARA BIH Urednica portala Hercegovina.info Kristina Perić novinarka godine u kategoriji pisanog novinarstva

Kristina Perić

Glavna i odgovorna urednica portala hercegovina.info Kristina Perić dobitnica je nagrade „Novinar godine 2022“ u kategoriji pisanog novinarstva u BiH. 

Na portalu Hercegovina.info je od 2019. godine, a s njezinim dolaskom zabilježen je snažan i stabilan rast portala, koji se zadnje četiri godine nametnuo kao nezaobilazan za čitatelje u BiH, Hrvatskoj i šire. Prate ga političari, suci, tužitelji, obični ljudi. 

Bliži se milijunu jedinstvenih čitatelja na mjesečnoj bazi, a među top 15 je medija u BiH. Od prvi svibnja timu portala se pridružuje i novih četvero ljudi, u planu su i nova zapošljavanja. 

Kristina Perić

Tko su još dobitnici?

Nagrada koju dodjeljuje Društvo novinara Bosne i Hercegovine “Novinar godine” pripala je i Nadini Maličbegović za javljanja iz Ukrajine.

Nagrada u kategoriji TV novinarstva dodijeljena je Elmi Kazagić, dok je prema odluci Društva novinara BiH, za radio novinara godine izabran Amir Sužanj. Nagradu za životno djelo dobio je Slavko Klisura.

Nagrade su uručene večeras na svečanoj ceremoniji u banjolučkom hotelu Jelena. 

Nagrada struke

“Moram kazati da me ova nagrada posebno raduje jer stiže od struke, od najstarijeg i krovnog udruženja novinara u BiH, gdje o nagradi odlučuju novinari koji imaju staža koliko ja godina”, kazala nam je urednica u telefonskom razgovoru.

Za nju novinarstvo nije posao, nego život, a i danas, svakom novom istraživanju pristupa s istim žarom, motivirajući tako i nas kolege da uvijek gazimo naprijed. Bez dlake na jeziku, oštrog pera, po prirodi idealist i optimist, s osjetnom dozom frustracije što već davno nisu došla normalna vremena i za BiH, dvadeset godina uvijek na istoj liniji – otpora. 

“Nakon pune četiri godine na portalu hercegovina.info moram reći da sam ponosna i na sebe i na svoj tim, što svaki dan nastavljamo dalje, premda nam se često čini da je stanje još i gore. Napripravili smo mnogo posla pravosuđu, a s obzirom da slabo ili ništa ne rade, bavit ćemo se uskoro i temama zašto ne rade ništa, i zašto koče napredak našeg društva u cjelini”, istaknula je dodavši da je upravo nerad pravosuđa danas najviše frustrira. 

Iskoristila je i prigodu da zahvali svojoj obitelji i kolegama na ovom priznanju, dodavši da su joj najveći motiv ipak djeca, i želja za društvenom promjenom koja bi generacijama koje dolaze donijela bolji život od onog koji sada živimo. 

Na okruglom stolu koji je prethodio dodjeli nagrade simbolične teme "Mogu li nas ušutkati" kazala je da ne mogu, ali mogu demotivirati.

"Mene nitko ne može spriječiti da pričam i pišem, makar nas, kako reče kolega, mlatili letvama, bušili gume i ostalo. Međutim, mogu nas demotivirati. Mi imamo 50 članaka koji bi morali voditi u zatvor a netko to po stranačkom nalogu drži u ladicama. Pravosuđe bi moralo štititi novinara, a ono štiti kriminalca, koji onda ukradenim novcima angažira najbolje odvjetnike i nas tuži. Više je dakle vrsta ušutkivanja", kazala je Perić. 

Ona je u svome radnom vijeku, koji počinje prije dva desetljeća u mostarskom Dnevnom listu, a nastavlja potom u magazinu Republika, te mnogim drugim medijima u zemlji i regiji, napisala stotine priča, reportaža, intervjua, od kojih su mnoge kao epilog imale procese, a o kojima se i danas priča. Uvijek kritičar sustava i vlasti, nikad nosač diktafona. 

Predmeti i optužnice

Od 2019. na portalu hercegovina.info uzima teret najgorih i najtežih priča, o kriminalu, namještaljkama, nepotizmu, prolapsima sustava i svemu što guši običnog čovjeka. 

Ovo su neki od njih: 

Dojučerašnji ravnatelj ZZO-a HNŽ gradio je tajni paralelni zdravstveno informacijski sustav, da bi kasnije privatne tvrtke s Petog kata uveo u posao u Zavodu. Članak po članak, snimak po snimak Kristina dokazuje da su svi njezini navodi istiniti. Temeljem članaka istragu provodi SIPA:

Kristina Perić

Niz je njezinih članaka o građevinskim lobijima, trulim urbanistima, dozvolama ispod stola i mimo svih pozitivnih gradskih propisa u Mostaru. Okupljeni su u Aferu urbicid. Ovih dana očekujemo optužnicu u ovom predmetu. 

Kristina Perić

Pisala je i kazneno prijavila kako su bogodolski HDZ-ovci na jednom prostoru ostali dobri 200 tisuća maraka, Članak je predmet rada u Tužiteljstvu HNŽ:

https://www.hercegovina.info/.../jos-traju.../206034/

Pisala je o muljažama sa zemljištem oko Mostara. Spriječeno da državi oteto zemljište u korist Nike Marušića uđe u poslovnu zonu Grada Mostara. Osim što je pisala članak, podnijeli smo i kaznenu prijavu, formiran predmet, presigniran Tužiteljstvu Livno. Državni pravobranitelj podnio tužbu, traži vraćanje zemlje narodu. 

https://www.hercegovina.info/.../ruke-dolje.../207231/ 
https://www.hercegovina.info/.../pljacka-stoljeca.../206557/
https://www.hercegovina.info/.../pljacka-stoljeca.../206607/
https://www.hercegovina.info/.../tuziteljstvo.../209648/

Pisala je da su mostarski javni pravobranitelj i druga mu raja kupili su stanove za 200 maraka po kvadratu. I to je predmet Tužiteljstva HNŽ temeljem njezinog teksta:

https://www.hercegovina.info/.../afera-stanovi.../211197/

Otišla je prva i jedina nakon masakra u Goricu, na mjesto ubojstva nedužnih građana, a gdje je nastao niz propusta organa koji su narod morali zaštititi. Njezini članci ogrijali su srca ožalošćenih obitelji i bit će temelj brojnih procesa koji slijede.

https://www.hercegovina.info/vijesti/istrazili-smo/ispovijest-obitelji-ubijenih-u-gorici-braca-jasak-bacala-su-bombe-potezala-nozeve-a-sklonjeni-su-tek-nakon-masakra/205951/

Pisala je da je pravomoćni osuđenik s krivotvorenom dokumentacijom ostao na čelu škole u Mostaru (SDA). Podnijela je i kaznenu prijavu, u tijeku je istraga. 

https://www.hercegovina.info/.../po-nasoj-prijavi.../207243/
https://www.hercegovina.info/.../za-rubriku.../202735/

Tu je još more članaka iste autorice: https://www.hercegovina.info/vijesti/istrazili-smo/

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.