RUKE DOLJE! Kazneno smo prijavili "Marušića i ostale", te pozvali vijećnike da ne glasaju za prostorni plan u ponedjeljak

Gradska vijećnica Mostar
hercegovina.info

Sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se naći odluka o izmjenama Prostornog plana Općine Mostar planirana je u ponedjeljak u 10 sati. U tim izmjenama se poslovna zona Miljkovići širi na 60 hektara zemljišta za kriminal više puta prijavljivanog, ali nepresuđenog 'poduzetnika' Nike Marušića, oko kojeg tužitelji u HNŽ-u obustavljaju istrage, a kojemu je uspjelo ono što nikome od vijećnika, ili građana ne bi.

Naime, Marušić je 2006., kada je premijer županijske Vlade bio Miroslav Ćorić, kupio 1,4 milijuna četvornih metara zemljišta po cijeni od 4 feninga na lokalitetima Miljkovići, Gubavica, Pijesci. Ostalim mještanima je u isto vrijeme objašnjavano da tu zemljište nije moguće kupiti.

Zemljište je prodano bez natječaja, a u suprotnosti s odlukom visokog predstavnika o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Ćorićeva Vlada Marušićev interes proglasila je općim, premda šira zajednica nikada od toga nije imala koristi, i pomogla mu da smućka zemljište, da bi 16 godina nakon toga, zemljište koje je Marušić mogao samo obrađivati u svrhu poljoprivredne proizvodnje, Grad Mostar ugurao u poslovnu zonu, kako bi ono postalo građevinsko. Sve se radi pod krinkom da dolaze strani investitori u Mostar, kojima treba baš Marušićevo zemljište i čisti papiri, premda čistoća s ovom osobom nema ništa. Osim što je upitna cijela kupoprodaja i mućka oko zemljišta, Marušića spori i prijavljuje za prijevaru i vlastiti stric, baš kao i mještani Miljovića, Gubavice i Pijesaka, koji su u protivljenju protiv njega stigli i do Vrhovnog suda.

Kako smo najavili prigodom javne rasprave u Gradskoj vijećnici Mostara portal Hercegovina.info je podnio kaznene prijave protiv svih uključenih u proces sporne kupnje zemljišta prije desetljeće i pol, a nakon sjednice u ponedjeljak će podnijeti kaznenu prijavu protiv čelnih ljudi u Gradu Mostaru koji su u poslovnu zonu pridodali Marušićevo zemljište, pod krinkom da im zemljište treba za investitore koji dolaze u BiH, a pogodujući izravno Marušiću.

Vijećnike u Gradu Mostaru smo pozvali da odbiju podršku ovoj Odluci, gdje se kao prioritetno nameće brisanje MHE na Buni, a istovremeno u toj dobroj namjeri gura interes Nike Marušića, i priskrbljuje višemilijunska korist sumnjivom poduzetniku, koji će zemljište kupljeno pod krinkom sadnje vinove loze, moći prodavati za gradnju tvrtki.  

Podsjećamo da je Niko Marušić odgovorna osoba u više tvrtki uglavnom bez ijednog zaposlenika, da obilato inkasira s viših razina vlasti u mutne projekte, da mu je Vlada HNŽ-a na čelu s Nevenkom Hercegom u više navrata prebacivala novce, premda je direktor Fonda pri toj istoj Vladi. Sada mu Grad izlazi u susret kroz izmjene Prostornog plana Općine Mostar.

O svom kriminalu oko zemljišta na lokalitetima Gubavica, Pijesci i Miljkovići dokumentaciju smo uručili Veleposlanstvu Amerike u Mostaru, a dopis i kaznene prijave još na adresu OHR-a, FUP-a, tužiteljstava. 

Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću smo podnijeli pritužbe na rad tužitelja u HNŽ-u, koji su obustavili više istraga protiv Marušića, te im je čak i Federalno tužiteljstvo vraćalo odluku o obustavi istrage na preispitivanje.  

Za prostorni plan u GV Mostara nužna je dvotrećinska većina, kao što je slučaj i s proračunom. U ponedjeljak ćemo s pozornošću pratiti tko će dignuti ruku da se zemljište oteto pod krinkom kultiviranja, pretvori u građevinsko, i amenuje višegodišnji kriminal. 

Zanimljivo je još dodati da se nakon javne rasprave o prostornom planu jedino zahtjevi našeg portala o brisanju Marušićeve zemlje iz prostornog plana nisu našli u dokumentu javne rasprave. Nakako su se izgubili od protokola do unosa, baš naši, i baš o Marušiću. Nasuprot tome, recimo, zahtjev tvrtke Zdravka Mamića nije se izgubio. 

Nastavak slijedi.