TUŽITELJSTVO LIVNO Formiran predmet protiv "Marušića i ostalih", označen kao visoka korupcija

Niko Marušić
Ilustracija/hercegovina.info

Županijsko tužiteljstvo Livno formiralo je kazneni predmet protiv Nike Marušića i drugih, radi prijavljenih kaznenih djela kao iz kaznene prijave koju je podnio portal Hercegovina.info. 

Potvrdio je to našem portalu Vladimir Šljivić, službenik za informiranje Županijskog tužiteljstva Livno. 

„Ovim putem vas obavještavamo da je po rješenju Federalnog Tužiteljstva FBiH o prenošenju nadežnosti za daljnje postupanje, Kantonalno tužiteljstvo Kantona 10 u Livnu, dana 9. siječnja formiralo kazneni predmet protiv Nike Marušića i drugih, radi prijavljivanja kaznenih djela kao iz kaznene prijave, koju je dana 27. listopada podnio portal Hercegovina.info. Predmet se nalazi u fazi prijave, te se u istome, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku FBiH poduzimaju sve mjere i radnje s ciljem provjere utemeljenosti navoda iz podnesene kaznene prijave, nakon čega će se u skladu sa rokovima određenim Zakonom o kaznenom postupku FBiH, donijeti adekvatna tužiteljska odluka. Predmet je, sukladno uspostavljenim kriterijima od strane Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, označen kao predmet korupcije visoke razine“, napisao je upitan o statusu predmeta Šljivić.  

Izuzeće od ovog predmeta prvo je tražilo Tužiteljstvo HNŽ, budući da je prijavom obuhvaćen i glavni tužitelj Zdenko Kovač, koji je svojedobno "istraživao" ovaj kriminal, te na koncu obustavio istragu u predmetu.

Federalno tužiteljstvo je potom predmet proslijedilo ZHŽ-u, no i oni su tražili izuzeće zbog srodstva s jednom od osoba obuhvaćenih prijavom. Livno je treća sreća i tračak nade da bi se po pitanju otimačine zemljišta moglo nešto i uraditi. 

Podsjetimo, Marušić je odgovorna osoba u više tvrtki u Hercegovini, a ujedno i direktor Fonda za zaštitu okoliša u HNŽ-u, suprotstavljen u mnogim interesima. Obilato dobiva poticaje od HDZ za 'gospodarstvo', bilo u vidu kredita, bilo u vidu proračunskih sredstava. Za tvornicu je dobio 1.4 milijuna maraka težak kredit Razvojne banke BiH, gdje sam sebi zalaže imovinu i jamči za kredit (iz drugih tvrtki). Stranka ga, osim kreditima, obilato prati i proračunskim sredstvima. Recimo, vlada HNŽ mu je u jeku pandemije prebacila u poduzeće Marinada 200 tisuća maraka, a on je direktor Fonda pri toj istoj Vladi, a dobivao je i kasnije, i to iz interventnih sredstava!

Istraživački tim portal Hercegovina.info kaznenu prijavu protiv Nike Marušića, direktora Fonda za zaštitu HNŽ i ostalih podnio je pod sumnjom da su oštetili proračun za oko 17 milijuna maraka, namjestivši direktnu prodaju oko 138 hektara zemlje na lokacijama Kruševo-Čule, Gubavica i Pijesci Niki Marušiću po 4 feninga, navodno zbog podizanja vinograda, koji nikad nisu podignuti. Štoviše, dio tog zemljišta ušao mu je u poslovnu zonu Grada Mostara.