Oprez: Mršavljenje je stres za tijelo, pa radikalni potezi nisu dobri

Oprez: Mršavljenje je stres za tijelo, pa radikalni potezi nisu dobri
P: Odlučila sam stati višku kilograma na kraj. No, prije nego što počnem, zanima me što bismo za vrijeme dijete radi mršavljenja svakako trebali izbjegavati, a čega se obavezno pridržavati?

Sonja (Požega)

O: Kao prvo, nemojte mučiti sebe, nikada na redukcijskoj dijeti ili pri pokušaju da dovedete kilograme pod kontrolu nemojte biti gladni.

Za vrijeme mršavljenja trebalo bi izbjegavati dodatna opterećenja. Mršavljenje bi trebalo biti stabilan proces rasterećenja viška masnog tkiva, koji sam po sebi predstavlja određeni stres za tijelo, i u to vrijeme ne biste trebali pokušati radikalnim potezima dovoditi u red ostale loše stvari u životu.

Barem ne sve odjednom - primjerice prijeći na (polu)vegetarijansku prehranu, ostaviti se cigareta, potpuno prestati konzumirati slatko, naglo odlučiti početi trčati i to obično ravno s kauča, ići u teretanu s devizom "što više bole mišići - to bolje".

Treba napraviti postupni prijelaz. Kada je promjena nagla, obično se vrlo brzo vrate stare navike jer se motivacija u većini slučajeva lako slomi pod težinom izazova.

Također, za sve osobe starije od 40 godina bilo bi dobro da odu kod liječnika po savjet i pregled prije mršavljenja.

Vecernji list