TAJNE PETOG KATA Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ revizorima odbio dostaviti važne dokumente

ZZO HNŽ Revizija Rade Bošnjak i Ana Vidačak
Hercegovina.info

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine objavio je Izvješće o financijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije.

Kompletno izvješće možete pročitati OVDJE.

Opsežan dokument na 64 stranice donosi brojna mišljenja revizora, te ukazuje na velik broj nepravilnosti, neusklađenosti, te rad u suprotnosti sa zakonom o proračunu koje se godinama događaju u tom Zavodu.

Revizija ukazuje na potencijalnu nelegalnost pozicije trenutne v.d. direktorice Ane Vidačak, ukazuje na nerad aktualnog ministra zdravstva Gorana Opsenice koji nije donio Program mjera zdravstvene zaštite, zbog čega se u ovom zavodu javne nabavke vrše u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama.

Tajne petog kata skrivene od revizora

Sve dosad navedeno samo je dio nepravilnosti koje su federalni revizori zatekli u ovome Zavodu. Ono što je i njih same iznenadilo je koliko je zapetljana priča o novom IZIS-u (Integriranom zdravstvenom informacijskom sustavu) i koliko važnih informacija su odgovorne osobe pokušale sakriti od njih. O cijeloj ovoj aferi portal Hercegovina.info pisao je u više navrata pod šifrom Peti kat. Pa krenimo redom.

U cilju pripreme za realizaciju Strateškog plana razvoja za period 2021-2024. godine, Zavod je krajem 2019. godine angažirao konzultanta za analizu stanja IZIS-a.

Prema navodima odgovornih iz Zavoda, konzultant je predložio dva rješenja: da se IZIS nastavi dalje razvijati na dosadašnji način, ili da se reinventira uvođenjem novih rješenja za interoperabilnost, kojim bi se riješili nedostaci prvenstveno u povezivanju IZIS-a sa drugim (eksternim) zdravstvenim sustavima.

Zavod je prihvatio drugi prijedlog, odnosno da se implementira novo rješenje. Zatim su pokrenuli otvoreni postupak „Nabavka i implementacija eZdravstva“ 8. 12. 2022. godine, koji je poništen Odlukom direktora Zavoda od 13. 1. 2023. godine, nakon izjavljene žalbe kompanije Cuspis koja je vlasnik izvornog koda IZIS-a koji je u uporabi od 2012.

ZZO HNŽ Revizija Rade Bošnjak i Ana Vidačak

Zavod je na osnovu prijedloga konzultanta i „Analize IZIS-a“ odlučio implementirati potpuno novo rješenje pokretanjem javne nabavke robe putem otvorenog postupka „Nabava i implementacija eZdravstva“.

Zbog nedostavljanja i tajenja tražene dokumentacije revizori nisu bili u mogućnosti potvrditi navode odgovornih iz Zavoda da autor softvera IZIS-a nema mogućnost da se dalje angažira na novim projektima nadogradnje IZIS-a, kao i na projektima integracije IZIS-a sa drugim eksternim zdravstvenim sustavima, što su iz ZZO naveli kao glavni razlog prelaska na novi sustav.

Analizu IZIS-a proglasili poslovnom tajnom

U vezi navoda koji se odnose na nedostavljanje tražene dokumentacije vezane za postupak „Nabavka i implementacija eZdravstva“ i analizu informacijskog sustava, Zavod je dostavio dodatnu dokumentaciju („Analiza integriranog zdravstvenog informacijskog sustava HNŽ/K – sažetak“, Odluku od 22. 7. 2020. godine kojom se „Analiza integriranog zdravstvenog informacijskog sustava HNŽ/K“ proglašava poslovnom tajnom; uz nekoliko beskorisnih odluka i analiza koje nisu pomogle revizorima u dobivanju uvida u stvarno stanje.

ZZO HNŽ Revizija Rade Bošnjak i Ana Vidačak

Zbog toga revizori tvrde kako: "Uvidom u dostavljenu dokumentaciju konstatirano je da nisu predstavljene nove činjenice, te da nije dostavljena dokumentacija koja bi utjecala na izmjene nalaza u Izvještaju. Na osnovu dostavljene dokumentacije ne može se potvrditi navode odgovornih iz Zavoda da je konzultant u „Analizi IZIS-a“ predložio da se razvojem trenutnog IZIS-a ne rješavaju ili vrlo teško mogu riješiti glavni problemi trenutnog informacijskog sustava (kvaliteta usluge dobavljača, kvaliteta podataka, nemogućnost integracije s ostalim sustavima) i da su problemi povezani prije svega s postojećom softverskom arhitekturom i servisnim procesima.

ZZO HNŽ Revizija Rade Bošnjak i Ana Vidačak

Također, revizija ne može potvrditi navode odgovornih iz Zavoda da autor softvera IZIS-a nije u mogućnosti biti angažiran na novim projektima nadogradnje IZIS-a, kao i na projektima integracije IZIS-a sa drugim eksternim zdravstvenim sustavima. Uopćeni navodi u komentaru koji se ne odnose na utvrđene nalaze u Nacrtu izvještaja nisu uzeti u razmatranje" utvrdili su revizori.

Koliko vrijedi novi IZIS?

Direktor Zavoda je 8. 12. 2022. godine raspisao otvoreni postupak za „Nabavku i implementaciju eZdravstva”, procijenjene vrijednosti od 2.009.400 KM.

U vezi planiranja ove nabavke, revizori ističu da Zavod već raspolaže sa Integriranim zdravstvenim informacijskim sustavom (IZIS) koji se kontinuirano nadograđuje i integrira sa drugim informacijskim sustavima u Zavodu još od 2012. godine.

Tijekom provođenja revizije, revizorski tim je ocijenio dokumentaciju: „Analiza IZIS-a“ i navodnu pisanu izjavu autora softvera IZIS-a kojom se potvrđuje da autor nije u mogućnosti da se angažira na dodatnim projektima u vezi nadogradnje novih modula, integracije sa drugim sustavima ili održavanja postojećih modula IZIS-a, ključnom i potrebnom kako bi se omogućila cjelovita analiza IT sustava u Zavodu. Prema navodima rukovoditelja Sektora za informatičke tehnologije Zavoda dokumentacija „Analiza IZIS-a“ je proglašena poslovnom tajnom u Zavodu.

Revizori naglašavaju da je revizorski tim tražio interni akt (politiku ili pravilnik) kojim se definiraju povjerljive informacije, odnosno poslovne tajne u Zavodu i postupanje s njima, koji im nikada nije prezentiran.

Usprkos zahtjevu revizora za dostavljanjem dokumentacije Zavod nije dostavio traženu dokumentaciju ni nakon ponovljenih upita, urgencija i rokova koje su revizori postavili. Zbog toga ne mogu potvrditi navode odgovornih iz Zavoda da je konzultant u analizi IZIS-a zaista predložio da se razvojem trenutnog IZIS-a ne rješavaju ili vrlo teško mogu riješiti glavni problemi trenutnog informacijskog sustava (kvaliteta usluga dobavljača, kvaliteta podataka, nemogućnosti integracije s ostalim sustavima), a oni su povezani, prije svega s postojećom softverskom arhitekturom i servisnim procesima.

Nadalje, revizori u detaljnoj analizi upozoravaju na to da nabavna vrijednost softvera IZIS (koja uključuje programsko rješenje, licence i nadogradnju) iznosi 592.501 KM. Dalje navode kako Zavod kontinuirano vrši nabavku godišnjeg najma licenci za postojeće korisnike IZIS-a, odnosno najma licenci za nove korisnike IZIS-a (za primjer navode najam licenci za 2022. godinu koji je iznosio 325.879 KM za postojeće i nove korisnike).

ZZO HNŽ Revizija Rade Bošnjak i Ana Vidačak

Zbog svega navedenog, dovodi se u pitanje efikasnost i ekonomičnost upravljanja sredstvima Zavoda. Zavod ima usvojenu proceduru o izmjenama na aplikativnom softveru, u kojoj je definirano da se osigura dostupnost izvornog koda Zavodu u slučaju da autor aplikativnog softvera iz bilo kojih razloga nije u mogućnosti da ga održava ili dalje razvija. Zavod je osigurao arhiviranje koda u sefu u Zavodu i uspostavio proceduru za periodičnu zamjenu sa novim verzijama. Međutim, korištenje IZIS-a i dalje je bazirano na korisničkim licencama koje se moraju obnavljati svake godine, jer Zavod nema imovinska prava nad izmijenjenim računarskim programom IZIS-a, što u slučaju promijenjenih uvjeta u financiranju može dovesti u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sustava u cijeloj  Županiji.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.