EKSKLUZIVNO  Kako je Rade Bošnjak tajno gradio paralelni IZIS pod šifrom „Peti kat“

Rade Bošnjak
Hercegovina.info

Rade Bošnjak, 'savjetnik' koji u ZZO-u drži i dalje punu kontrolu, premda je za fikus stavio v.d. Anu Vidačak ostao je na tom mjestu da završi višemilijunske započete projekte. Naime, Bošnjak je, tvrde upućeniji paralelno s postojećim, gradio novi sustav IZIS-a težak više od dva milijuna maraka. Posao je 'povjerio' tvrtki na petom katu Vitalisa. Sve to saznajemo od izvora iz Zavoda, koji ukazuje sporne radnje ravnatelja ZZO-a.

Ravnatelj je dakle godinama tajno gradio paralelni Intergrirani zdravstveni informacijski sustav, planirao više od dva milijuna za nabavku istog, te nakon toga krenuo u raspisivanje javnog poziva, prekršivši tako niz zakona. 

Hercegovina.info objavljuje kako je Bošnjak namještao milijunski posao softverskoj tvrtki na petom katu Vitalisa:

"U  proljeće 2018-te počelo se tajno, da ne sazna sadašnji dobavljač IZIS-a kojeg svi znate, a ni ostali djelatnici iz Zavoda, raditi na izgradnji novog IZIS-a. Sve to po direktorovom naređenju. Od strane tvrtke s kojom Zavod nema zaključen ugovor gradio se novi IZIS (od 2018.-2021. godine). Sjedište tvrtke koja je gradila novi IZIS je bilo na petom katu susjedne zgrade 'Vitalis'. Uključenima u projekt je šifra 'Peti kat' bila dobro poznata. Postojala je i grupa na Viberu i WhatsApp-u pod nazivom 'V kat'. Danas je novi IZIS završen pod ingerencijom e-Zdravstva i čeka implementaciju tj. zamjenu starog IZIS-a u svim zdravstvenim ustanovama“, navodi izvor iz Zavoda.

Nadalje dodaje da ostavka nije slučajna. 

"Dojučerašnji direktor Rade Bošnjak je podnio ostavku i zamijenio mjesto sa svojom bliskom suradnicom za koju vjerujem da stvarnu verziju događaja i ne zna. Nekoliko dana prije podnošenja ostavke, sad već bivši direktor Zavoda, a sadašnji savjetnik je odobrio pokretanje javne nabavke (nabava i implementacija e-Zdravstva), u kojoj je sadržan projekt za novi već napravljeni IZIS, a kojim treba zamjeniti postojeći IZIS. Naravno da ta nabavka nije objavljena na web stranici Zavoda. Zavod je tajno gradio novi IZIS i novi ZZOiS  u vremenskom razdoblju od nepunih 5 godina. Za novi napravljeni softver IZIS koji se nalazi pod krinkom 'e-zdravstva' odobrena je pozamašna svota novca koju svi možete znati iz plana javnih nabavki, a koju treba istim putem dobiti određena tvrtka iz Zagreba kako bi se to sve implementiralao po fazama po zdravstvenim ustanovama. O samoj izgradnji novog IZIS-a kao i bazi podataka osiguranika koja je korištena za izgradnju novog IZIS-a neću puno kazati, sami zaključite o ispravnosti istog", navodi dalje.

Tko pravi novi IZIS?

"Svake godine Zavod izdvaja veliku svotu novca (koju isto možete vidjeti u planu javnih nabavki) za najam sadašnjeg IZIS-a koji uredno radi u svim zdravstvenim ustanovama. O finaciranju izgradnje novog tajnog IZIS-a ispričana je neka verzija za koju danas znam da nije istinita. Jako biste se iznenadili kad biste znali o stvarnom financijeru novog već napravljenog IZIS-a s Petog kata. Sve se radilo po naređenju sad već bivšeg direktora, kao i namještanje natječaja projekt (analize postojećeg stanja IZIS-a) koji je također plaćen pozamašnim iznosom, koji je i kao sve drugo namješten da dobije određena tvrtka iz Zagreba, radi pripreme podloge i tehničke specifikacije za već izgrađeni novi IZIS za koji danas imamo raspisanu javnu nabavku. Isto tako dokument 'projekt konzultantskih usluga analize postojećeg stanja IZIS-a' je proglašen tajnim dokumentom Zavoda od strane bivšeg direktora, i nalazi se pod ključem u sefu Zavoda do kojeg je moguće doći samo po odobrenju direktora, odnosno danas direktorice“, navodi dalje naš izvor.  

Iz Zavoda do ovog trenutka ne odgovaraju na naš upit o malverzacijama s IZIS-om, dok izvor tvrdi da za svaki pokušaj demantiranja navoda ima dokaz.

Navodi i da je ravnatelj meta istražnih organa. Sve navedeno objašnjava naprasni otkaz i rotaciju ravnatelja, koji je na čelu Zavoda ostavio poslušnicu. 

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.