Učinci tjelovježbe na snagu volje

Neki ljudi vole tjelovježbu, neki ne. Onima koji je ne vole, ali ipak počnu vježbati, isprva je to neugodno i bolno, ali nakon nekog vremena redovitog vježbanja uočavaju napredak u svim vrstama ponašanja koja zahtijevaju snagu volje (od zdravije prehrane preko boljeg kontroliranja svog temperamenta do smanjene konzumacije alkohola, cigareta i impulzivnog trošenja).

No i oni koji vole vježbati mogu redovitom aktivnošću ojačati snagu volje. Tjelovježbom se prvo povećava varijabilnost srčanog ritma i poboljšava kontrola glukoze u krvi, a budući da su jedno i drugo važni čimbenici povećanja snage volje, i ona se povećava. Vježbanje se pokazalo sličnim čarobnoj piluli - petnaest minuta na traci za trčanje kod osoba na dijeti dokazano smanjuje želju za čokoladom, a kod pušača za cigaretom.

Za jačanje snage volje neizostavna je i joga: sve vježbe kojima nas ona poučava, od vježbi disanja preko fizičkih vježbi koordiniranih s disanjem do vježbi koncentracije i meditacije, služe kako bi nam, među ostalim, osnažili um, a time i snagu volje i samokontrolu.

Izvor : sensaklub.hr