ZDRAVLJE Znate li koja je hrana opasna kad joj istekne rok trajanja?

Hrana u frižideru
Ilustracija

Izgled i miris nekada mogu zavarati, pa baš zato treba pažljivo čitati šta piše na proizvodu. Od sireva do mesa, najbolje je riješiti se namirnica kojima je istekao rok trajanja.

Svježi sir

Tvrdi sirevi poput gaude ili ementalera mogu duže trajati u frižideru jer će se na njima teže stvoriti buđ i množiti bakterije. Jednom kada se otvore, i takvi sirevi mogu trajati do tri tjedna, prema riječima stručnjaka iz Akademije za nutricionizam.

Ako se na njima pojavi buđ, nju možete odstraniti i pojesti ostatak sira – ako baš morate. Kada je riječ o svježim sirevima, morate znati da su oni nešto podložniji nakupljanju bakterija i trebalo bi ih baciti čim primjetite da se kvare ili kad im istekne rok trajanja.

Opće je pravilo da će se najsvježiji sir i prvi pokvariti, pa možete računati da su jestivi tjedan ili dva, prenose Nezavisne.

Salata od krompira

Salata od tune, jaja ili krompira su odličan dom za razvoj bakterija jer su im i izložene. Ako ste prije nekoliko dana pojeli nekoliko kašika salate od krompira, vratili u frižider i zaboravili da postoji, prije nego što uzmete novi zalogaj morate znati da, ako su se u njoj stvorile bakterije, postoje velike šanse da ćete se otrovati hranom.

Hrana u frižideru

Iako svi većinu vremena dobro pazimo šta jedemo, ponekad je ipak potreban malo veći oprez, posebno kada je u pitanju hrana koja se lako kvari.

Svježe meso

Kada je u pitanju svježe meso, često se radi o proizvodu na kojem piše do kojeg se dana mora prodati. Šta to znači za vas? Morate ga pojesti do tog dana ili ga morate odmah staviti u zamrzivač.

Taj natpis 'prodati do' prodavaču govori do kada smije stajati na policama, a često se prodaje i po sniženoj cijeni kako bi se sve prodalo do zadatog datuma.

Svježe meso može biti i kontaminirano salmonelom, esherihijom coli i ostalim bakterijama, a s time na umu, važno je da se ono priprema na visokim temperaturama jer ćete upravo tako u njemu uništiti sve bakterije, prenosi B92.

Mljeveno meso

Stručnjaci su suglasni kako se mljeveno meso mora pojesti ili zamrznuti do dva dana nakon kupovine - bilo da se radi o svinjetini, govedini, janjetini ili piletini. Pošto je mljeveno, bakterije koje su se u njemu već nalazile tako se mogu umiješati u sve meso i povećati šanse da se otrujete hranom.

Suhomesnati proizvodi

Iako svi vole paštete, hrenovke i salame, ne treba ih kupovati često. Ako niste znali, salama od puretine može trajati samo 3-5 dana, prema riječima stručnjaka, pa je važno da kupite samo onoliko koliko možete pojesti u tom periodu.

Hrana u frižideru

Takvi proizvodi, ali pakirani, mogu trajati i do dva tjedna duže, ali jednom kad otvorite pakiranje, opet se radi o tri do pet dana, pa ih je pametno što prije pojesti.

Ovakvi su proizvodi podložni razvoju bakterije koja se naziva listerija, koja se razmnožava u hladnim prostorima poput frižidera, pa je jasno da namirnice nisu potpuno zaštićene samo zato što se nalaze u njemu. Neke od bakterija koje će uzrokovati bolest ne možete namirisati, vidjeti ili osjetiti u ukusu. Ali ako primjetite da se miris salame promijenio, odmah je bacite.

Riba

Riba nije ništa otpornija na bakterije od mesa i treba je jesti dan ili dva nakon kupovine. U suprotnom je potrebno dobro je zamotati i staviti u zamrzivač, gdje može stajati i nekoliko mjeseci.

Svježe borovnice

Bez obzira na to gdje ste ih nabavili, one ne traju dugo. Jagode možete jesti otprilike tri dana nakon kupovine, a borovnice sedam dana. O kakvom god bobičastom voću da se radi, stavite ih u zamrzivač ako ga ne planirate odmah pojesti.

Zeleno povrće

Odnosi se to i na ono prethodno prano i nasječeno. Zeleno povrće može na sebi imati esherihiju coli, pa je zbog sigurnosti pametno pojesti ga do datuma označenog na pakiranju. Uostalom, tko želi da jede staru salatu…

Sosevi iz tegle

Možda vam se čini kako oni mogu trajati vječno, ali samo zato što su zatvoreni u tegli ne znači da im bakterije ne mogu ništa. Jednom kad ih otvorite, trebalo bi što prije da ih potrošite.

Uz to, valja imati na umu da kad priborom kojim smo već nešto dirali vadimo iste te namaze, tako samo možemo uzrokovati nastanak još više bakterija. Senf može tako trajati i do godinu dana u frižideru, namaz od paradajza mjesec dana, a majoneza dva mjeseca. Ako primjetite bilo kakve promjene na proizvodu, odmah ga bacite.