Najbolja hrana za najbolje dijete

je najboljim stilom prehrane već drugu godinu zaredom. Naime DASH nudi odličan omjer hranjivih tvari i sigurna je za zdravlje.

Najbolje dijete

Bojite se karcinoma dojke? Postoji odlično rješenje! Američki časopis U.S. News & World Report`s objavio je listu najboljih dijeta za 2012., a pobjednik je DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension), kojoj je cilj prevencija povišenog krvnog tlaka.

Slijede terapijske promjene načina života (Therapeutic Lifestyle Changes,TLC) - način prehrane bogat vlaknima, s niskim udjelom masti.

Dijeta klinike Mayo, Mediteranska i Weight Watchers zauzimaju treće mjesto:

• Dijeta klinike Mayo uključuje hranu niske energetske gustoće, poput voća i povrća, te omogućuje da se jede puno, ali s malo kalorija

• Mediteranska dijeta uključuje cjelovite žitarice, svježe voće i povrće, zdrave masnoće poput maslinovog ulja i umjerenu konzumaciju crvenog vina

• Weight Watchers se fokusira na kontrolu veličine porcije i potiče konzumaciju voća, povrća, cjelovitih žitarica i niskomasnih mliječnih proizvoda.

Na samom dnu liste od 25 dijeta su Dukanova dijeta (visokoproteinska s niskim udjelom masti i ugljikohidrata) te Paleo dijeta (bazira se na voću, povrću i proteinima životinjskog porijekla).

Pametan izbor

Općenito stručnjaci preporučuju da se kod izbora dijete zapitate koji vam je cilj: da jedete bolje, da smršavite, da prevenirate ili liječite neku bolest npr. dijabetes.

Također, kad birate dijetu, treba uzeti u obzir da li određeni režim prehrane odgovara vašem načinu života (npr. da li dijeta uključuje samostalnu pripremu svakog obroka).

Stoga, prije svake odluke čega se držati, dobro se raspitajte i skupite što više informacije kako biste na najprimjereniji, najbolji i najsigurniji način ostvarili svoj cilj.

Izvor: vitamini.hr