Hrana kojom ćete se riješiti 'lošeg' kolesterola

Jedan od boljih načina za snižavanje razine kolesterola je bolja prehrana. Razmislite stoga o prehrambenim prijedlozima za snižavanje razine kolesterola.


Visoka razina kolesterola u tijelu može uzrokovati ozbiljne probleme.
Izbjegavajte hranu koja sadrži zasićene masnoće

Kolesterol se proizvodi iz zasićenih masnoća, stoga treba izbjegavati hranu bogatu zasićenim mastima tj. ne konzumirati svaki dan ili konzumirati u vrlo malim količinama. Prije svega pazite na prerađenu hranu i proizvode životinjskog porijekla kao što su govedina i pileća koža. Osim toga, i zasićene biljne masti treba izbjegavati.
Prerađene biljne transmasnoće

Očvrsnuta biljna mast tj. transmasnoće nemojte uopće jesti. Nalaze se u margarinu, gotovo u svim keksima, gotovim kolačima u kojima nije navedeno drugačije i hrani prženoj u restoranima - u restoranima u kojima to nije slučaj vlasnici će to naglasiti. U državama u kojima su ove masnoće zabranjene smanjio se broj srčanih bolesti.
Jedite hranu bogatu vlaknima

Kolesterol možete kontrolirati i ako jedete više vlaknima bogate hrane. Primjerice, umjesto bijelog jedite kruh od manje-rafiniranog brašna. Osim toga, češće doručkujte cjelovite nezaslađene žitarice poput zobi. Ipak, pazite na količinu jer je i ona vrlo bitna.
Jedite više voća i povrća

Kupus, mrkva, krastavci i zeleno lisnato povrće treba uključiti u svakodnevnu prehranu svih koji žele kontrolirati svoje razine kolesterola. Osim povrća, treba konzumirati i svježe voće. Uz vlakna, ove namirnice sadrže prirodne minerale i vitamine.
Jedite ribu i nemasno meso

Ribu jedite barem dva puta tjedno, po mogućnosti kuhanu ili pečenu na roštilju, a ne na ulju. Masna riba, kao što je bakalar, losos i tuna, bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje igraju ulogu u uklanjanju viška kolesterola.
Jedite prave količine.

U istraživanje u kojem su bile uključene pretile osobe, koje su slijedile jedan od tri načina prehrane: niskomasnu - niskokalorijsku prehranu, mediteransku prehranu ili niskokaloričnu prehranu siromašnu ugljikohidratima, pokazalo se da manji unos hrane djeluje na kolesterol.

Naime, ukupan kolesterol nakon šest godina bio je niži u odnosu na razine kolesterola na početku studije kod svih sudionika. Ali istraživači su također zaključili da nakon šest godina omjer HDL/LDL kolesterola ostaje značajno niži samo u skupini koja je jela hranu siromašnu ugljikohidratima.

Izvor : magazin.net.hr