Biljke liječe : Vlasac

Vlasac - začinska, ukrasna i ljekovita biljka

Uz vlasac su se vezivala i razna narodna vjerovanja: ako je u vrtu posebno lijepo rastao vlasac smatralo se da je to znak za zlu domaćicu, ako bi vlasac izumro u vrtu, vjerovalo se da će netko u kući umrijeti, vlascu se pripisivao i dobar učinak protiv magije, a nije ga se smjelo presađivati kod padajućeg mjeseca.

Vlasac je poznat još pod nazivom drobnjak, šnitlah, luk vlasac ili sitni luk (Allium schoenoprasum).

To je 10-50 cm visoka zeljasta biljka sa uskim i cjevastim plavozelenim listovima nalik travi. Zbog sličnosti sa travom je botaničkim nazivom schoenoprasum označen kao posebna vrsta unutar roda lukova. Pošto ima blagi okus i miris na luk te sitne lukovice u tlu pripada rodu lukova (Allium).
Danas se uzgaja kao začinska i posebno lijepa ukrasna biljka, kojoj je teško odoljeti u razdoblju cvatnje od svibnja do srpnja, kada naprosto mami poglede svojim poluloptastim ljubičastim cvjetovima.
Raste od proljeća do jeseni, a u loncima može se imati svježeg vlasca i zimi.
Vlasac u kulinarstvu

Vlasac ima veliku primjenu u kulinarstvu. Svježe nasjeckani listovi koriste se najčešće kao dodatak raznim salatama (krumpirova salata, salata od svježeg kupusa, paradajza, krastavaca), jelima od jaja, sirevima, namazima, juhama, često se koriste za dekoraciju a sastavni su dio i začinskih mješavina poput francuske fines herbes mješavine koja se koristi za razna topla i hladna jela, salate, omlete, rižu i piletinu. Veliku primjenu ima i u kineskoj kuhinji. Uvijek se dodaje na kraju kuhanja da ne izgubi aromu. Jelima daje nježnu i blagu, ali izuzetno finu aromu.
Ljekovita svojstva vlasca
Međutim, vlasac ima i ljekovita svojstva. Sadrži eterično ulje koje blago snižava krvni tlak, potiče apetit i pospješuje probavu, dobar je izvor C vitamina, sadrži vitamin A, B1 i B2 te od mineralnih tvari kalij, kalcij magnezij, željezo, bakar i fosfor.
Osim toga, vlasac se uz drugo bilje često upotrebljava u proljetnim kurama čišćenja krvi i organizma

Izvor : sveosvemu.com