Savršeno vježbanje za majke i kćeri

tjelovježba, majka, kćerka, trčanje, zdravlje, teretana, istraživanje, vježbanje
Od najmlađe dobi pa na dalje uvijek postoje aktivnosti kojima se možete baviti zajednički...

Neke osobe jednostavno ne vole vježbati same, jer u društvu je nekako ljepše i svaki napor čini se lakši. No, ponekad je vrlo teško pronaći osobu koja će biti dobar i stalni partner za vježbanje i koja će vas i na kraju krajeva poticati da ne odustanete. Gdje pronaći takvu savršenu osobu?

Možda ipak za takvo nešto ne trebate tražiti daleko. Dovoljno je da partnericu u potražite u svojoj kćeri, bez obzira na godine. Postoje određene sportske aktivnosti koje možete prilagoditi godinama svoje kćeri, tako da kvalitetnu provedete vrijeme, ne samo u toj aktivnosti, nego i u druženju. Evo, naših prijedloga.

Od 0 do 5 godina

Što možete raditi s vašom malom kćerkicom koja tek uči hodati, trčati...? Prije nego što vaša kćer počne hodati možete ju voditi u šetnje koje će vama dobro doći za razgibavanje, a ona će steći naviku boravljenja za svježem zraku. Jednom kada poraste, možete se zajedno kod kuće baviti gimnastikom ili plesom, što će biti zabavno za dijete, a vi ćete se definitivno razgibati.

Tijekom ljetnih mjeseci, nikako nemojte propustiti plivanje na otvorenom bazenu, a tijekom zimskih mjeseci u zatvorenom bazenu. Planirajte izlete u prirodu, primjerice šumu, vodite ih u branje gljiva, cvijeća, sakupljanje lišća ili samo bezbrižno trčkaranje. Isto vrijedi i za kampiranje. S time će vaše dijete od najranije dobi dobiti osjećaj važnosti tjelesne aktivnosti i boravka na svježem zraku u prirodi.

S obzirom da dob djeteta, to će naravno biti kraći izleti i na kraće destinaciji, no i one će biti dovoljne za vašu tjelesnu aktivnost.
Tu je naravno šetnja i igra u parku, na dječjem igralištu, igra loptom i slično gdje vi itekako možete biti uključeni u trčanje i skakanje.

Od 6 do 10 godina

Vožnja biciklom s vašim malim školarcem može biti itekako dobra i zabavna aktivnost. Možete zajedno istraživati nova područja gdje se možete voziti s biciklom, a isto tako možete vožnju biciklom uvesti u svoj svakodnevni život, primjerice vožnju do trgovine, grada i sl. Tu je naravno i rolanje koje može biti izvrsno za mame i kćeri, te naravno trčanje. Kako vaša školarka raste, vrlo lako će vas moći pratiti sa trčanjem, čak do te mjere da će imati više snage za trčanje od vas.

Vjerovali ili ne, joga je jedna od aktivnosti, koji može vašoj kćeri biti zanimljiva, što će vama dobro doći kako biste se opustili, centrirali, oslobodili stresa, dok vašoj kćeri može pomoći u koncentraciji da se u potpunosti smiri i primjerice kasnije lakše koncentrira na učenje.

Od 11 do 16 godina

Ako je vaša kćer tipična tinejdžerka, onda bi joj ples trebao biti jedna od omiljenih aktivnosti, a tu možete upasti i vi. Pustite posljednje hitove koje voli slušati i zamolite ju neka vas nauči novim pokretima. Tko zna, možda ćete i vi nju moći naučiti štogod. Tu je naravno plivanje, planinarenje, jahanje konja, vožnja biciklom, pa čak i body building, aerobik ili bilo koja druga aktivnost koju možete raditi u paru ili u nekoj grupi. Kako će vaša kćer odrastati, ona će zbog mladosti biti u boljoj formi, što i vama može biti poticaj da se ponovno vratite u formu.

Tinejdžerke su danas često „bombardirane" s dijetama koje provode bez nadzora, a tu je vaša uloga kao roditelja može biti ključna u učenju vaše kćeri kako se zdravo hraniti. Možete zajedno provoditi režim zdrave prehrane i kuhanja sa zdravim i svježim namirnicama, te naravno redovitog vježbanja, od kojeg ćete oboje imati višestruke koristi.

Osim toga to je doba kada vaša kćer postaje spolno zrela te se zbog toga mogu javiti veće promijene u težini, dok se vi vjerojatno polako nalazite pred menopauzom, što ponovno donosi određene promjene, koje se redovitim vježbanjem i zdravom prehranom mogu ublažiti.

Od 16 na dalje

To je doba kada će vaša kćer vjerojatno tražiti više samostalnosti, pa će možda to biti razdoblje kada će ona za sebe pronaći druge interese, no još uvijek možete barem jednom na tjedan ukrasti malo vremena i provesti u zajedničkoj aktivnosti. Primjerice, brzom hodanju u prirodu ili u grad i sl.

No, ako i zajedno ne vježbate, možete si i dalje biti međusobna podrška, razmjenjivati iskustva, možda pisati zajednički blog. Također, možete se još više fokusirati na zdravu prehranu i razmjenjivanju ukusnih recepta (koji ne debljaju), bilo da još uvijek živite zajedno ili ne.
Nemojte zanemarivati vrijeme koje provodite zajedno vježbajući, jer možete jedna drugoj biti potpora i snaga koja vam možda nedostaje da postignete konkretne rezultate.

Mladi ste ako se tako osjećate

Kako ćete postajati stariji, broj određenih aktivnosti kojima ćete se moći baviti se smanjuje, no najvažnije je da slušate što vam govori vaše tijelo. Za ulazak u dobru tjelesnu formu nikad nije prekasno, pa tako niti da se poslije 40-te počnete baviti kickboksingom, planinarenjem, skijanjem, body buildingom, trčanjem... Isto tako, možete odabrati aktivnosti kao što su pilates, joga, streching, zumbu, neka vrsta aerobika.

Zapamtite, mladi ste ako se tako osjećate i iako možda pored vas vježba vaša mlađa, ljepša, vitkija i spretnija verzija, nemojte se dati pokolebati. Možete biti sretni što ste svoju kćer naučili kako treba voditi zdravi život, a možda će ona vas naučiti kako da ostanete zdravi što dulje.

Izvor: zena.hr