ŠTO BEŠLIĆ OSTAVLJA NASLJEDNIKU Bespravnu gradnju, tri poduzeća za smeće i Audija

Ljubo Bešlić
hercegovina.info

Desetljeće i pol aktualni gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u nedavnom je intervjuu kazao da nije bilo lako upravljati gradom u danim uvjetima, no da, citiramo: „Ostavlja grad u ekonomsko stabilnom stanju i s te strane može reći da grad funkcionira u danim okvirima mogućega na izvrstan način“.

Ponukalo nas se to da se prisjetimo koji su to izvrsni načini funkcioniranja Grada, stari koliko i Ljubin mandat, i to samo neki.

Bespravna gradnja

Fotografije starog Mostara i onog današnjeg govore koliko je Grad u zadnja dva desetljeća betoniran. I premda su zadnje izmjene regulacijskih planova bile 2012., graditi se nije prestalo. Tako na Carini, gdje je predviđena mahalska gradnja, odnosno niske obiteljske kuće, danas imamo zgradu, na Bijelom brijegu, gdje se moglo samo dograđivati imamo šesterokatnicu, a gotovo na svakoj zgradi u Mostaru imamo kat viška te debelo izlaženje iz gabarita. Zbog toga imamo i pobunu i brojne tužbe stanara, a u nekim dijelovima grada i danas je intervenirala policija.

 

Posebno je zanimljivo da je gradonačelnik u svoje ruke uzeo, odosno načelnici Marini Deronjić oduzeo potpisivanje dozvola u Gradu, čime je preuzeo i odgovornost za bespravnu gradnju u Mostaru, a nje nije baš malo.

U središnjoj gradskoj zoni, gdje se najviše brige moralo voditi o tome kako se i kome daju dozvole, imamo velike rupe i megalomanske objekte, koji zasigurno ne bi bili tu da su se poštovala pravila gradnje. Kome je i kako Gradska uprava pogodovala, možete vidjeti i u rubrici Istražili smo, gdje smo objekt po objekt dokazivali kako su protupropisno nikle brojne građevine u Mostaru, a upravo je gradonačelnik, ili zamjenica mu Radmila s naznakom „za gradonačelnika“ potpisivalo dozvole.

Uz Grad i gradsku inspekciju, velike propuste radilo je i federalno ministarstvo, te inspekcija, u dijelovima grada koji su pod zaštitom, pa je tik uz Sabornu crkvu nikao ogromni hotel Eden. I premda je Grad tu malo mogao učiniti, ne sjećamo se da je išta reagirao povodom ovoga, a znamo vrlo dobro da se griješi i propustom.

Komunalna poduzeća i smeće

Nema u Europi zasigurno grada s više komunalnih poduzeća, a i smeća. Uz Vodovod i nekadašnje JP Uborak, koje je otišlo u likvidaciju, tu su i Parkovi i Komos. Ta dva poduzeća se izmjenjuju sa stečajima, a djeluju preko JP Komunalno. JP Komunalno je trebalo biti jedinstvena tvrtka, a do danas to nije, pa samo distribuira posao. Ako vam je sve to nejasno, niste jedini. Da pojednostavimo, jedinstvena komunalna tvrtka za prikupljanje otpada u Mostaru se nikada nije dogodila. 

Bešlić je u intervjuu za naš portal kazao da je to jer je Gradsko vijeće oduzelo ovlasti gradonačelniku da može imenovati nadzorna tijela, što znači da nemaju zakonsku mogućnost da to rješavaju. Na nepostojanje Gradskog vijeća Gradska uprava se zadnje desetljeće i pol često izvlačila, i kada su u pitanju brojne druge stvari. Primjerice, Mostarke nikada nisu imale nikakvu povlasticu kao majke, za razliku od nekih drugih gradova u Hercegovini koji pomažu majke, jer Županija to ne čini na adekvatan način.

Audi

U jeku pandemije Grad Mostar registrirao je Audija vrijednog 125 tisuća maraka bez PDV-a, te ga sklonio s ulice. I premda smo raspisivali natječaj za svakoga tko ga pronađe, nije mu se moglo ući u trag. Kad je strah, u zgrade zatočenih građana počeo popuštati, Audi je osvanuo pred Gradskom upravom.

Svjež je i vodovod na poluotoku Vojno. Da Ljubo ima neke planove u Vojnu, javili su nam, kao i većinu informacija, naši čitatelji. U jednom dijelu grada pukla je cijev, a djelatnici Vodovoda nisu mogli doći, jer je prioritet Vojno, gdje plac ima Ljubina supruga. I premda svakom mostarskom naselju želimo novi vodovod, nije na odmet ne upitati kada bi novi vodovod stigao u ovaj dio grada, da tu zemljište nije kupila Ljubina supruga. Od starog nedovršenog, tu je i sportska dvorana.

Nema titule koju bi donijeli gradski sportaši, a da nije aktualizirano pitanje gradske dvorane, u kojoj su trebala trenirati djeca, koja su sada već ljudi.

Na izboru za sportaša 2019., održanom u siječnju ove godine, gradonačelnik tako kaže, nakon 16 godina mandata, da mladi ljudi zaslužuju dvoranu i bazen, te je apelirao na sve više razine vlasti da pomognu Mostaru kako bi se izgradila sportska dvorana kojom će se, kako kaže, ovaj grad ponositi. Gdje je bio prethodnih desetljeće i pol, ne sjeća se.

Deset godina ranije, na predizbornom skupu HDZ-a u Mostaru je kazao:

„Ono na što sam posebice ponosan kao gradonačelnik, sportaš i Mostarac jeste Projekt izgradnje Športsko-kulturnog centra vrijedan oko 35 milijuna KM. Generacije Mostarki i Mostaraca su sanjali ovaj projekt. Sada je vrijeme da ga realiziramo. Radovi se odvijaju na javnoj garaži ispod dvorane i uz pomoć HDZ-a BiH kroz institucije vlasti ako Bog da za dvije godine otvoriti ćemo suvremeni športski centar za 6000 gledatelja i 700 parkirnih mjesta“, istaknuo je Bešlić 2010.

„Gradilište“ je posjetilo Izaslanstvo Europske razvojne banke Vijeća Europe, dr. Rolf Wenzel, guverner Europske razvojne banke Vijeća Europe(CEB), Stephan Sellen, zamjenik glavnog direktora CEB-a za kreditiranje, Vitomir Miles Raguz, direktor Europske razvojne banke Vijeća Europe za BiH, Frederic D. šef ureda guvernera CEB-a.

Isto izaslanstvo, ako ponovno posjeti Mostar, može se uvjeriti samo da osam godina kasnije, može upoznati samo mrtvu ploču koju je upoznavalo prije osam godina.

Što ostavlja

Bilo je toga zadnjih godina, u čemu bi se gradonačelnika moglo i pohvaliti. Tu svakako spada ogroman posao oko upisa Mostara na listu UNESCO-a, kada se ozbiljno napredovalo, i gradilo iz pepela. Tu je i Španjolski trg, te neki drugi projekti koji su za Bešlićeva mandata uspješno implementirani, no još uvijek je daleko više onih koji su tek započeti.

Tko god dođe na Bešlićevo mjesto čekaju ga pune ruke posla i zasigurno neće zateći funkcionalan grad, kako se gradonačelnik pohvalio. Ono čemu će se možda obradovati je gore spomenuti ganz novi Audi.

„Mi ne prodajemo četiri godine maglu svome narodu, putem odabranih federalnih medija, već sustavno i konkretno radimo na povijesnim projektima važnim kako za Grad Mostar tako i za hrvatski narod“, kazao je Bešlić u onom deset godina starom predizbornom govoru, spomenuvši tom prigodom i Šetnicu Bare, gdje je grad bespotrebno i u svoju štetu mijenjao zemljište s Eficama, da bi se privatne osobe mogle širiti.