FOTO  Središnji predizborni skup HDZ BIH u Mostaru

HDZ BiH, izbori 2010, Ljubo Bešlić, Dragan Čović

Njegov govor prenosimo u cijelosti: „Poštovani predsjedniče HDZ BiH, dr. Dragane Čoviću, poštovana kandidatkinjo HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, gospođo Krišto, dragi stranački prijatelji, poštovane sugrađanke i sugrađani.

Izuzetna mi je čast da Vas danas kao Vaš gradonačelnik dočekam i pozdravim na ovome kultnome mjestu u jedinom velikom gradu u BiH gdje su Hrvati važan čimbenik. Stoga s ovog mjesta želim svim kandidatima HDZ-a BiH, za sve razine vlasti u BiH, poželjeti uspjeh na izborima i da svi zajedno ostvarimo pobjedu.Napose to želim kandidatkinji za istinskog predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Jer Hrvati kao konstitutivni narod imaju na to pravo, a ne da nam to pravo oduzmu drugi kao na prošlim izborima. Stoga su ovi izbori od povijesnog značenja za hrvatski narod u BIH, a da bi to izborili trebamo svi 3. listopada izići na izbore i svoj glas dati onima koji imaju snage, onima kojima možemo vjerovati da će nas istinski predstavljati i donijeti nove ustavne promjene gdje ćemo konačno postati ravnopravan narod u Bosni i Hercegovini. Ovo se samo može ostvariti kroz istinsku snagu hrvatskog naroda u BiH. Jedan je HDZ BiH, i kandidatkinja, koji iza sebe imaju uspjeh na svim političkim funkcijama koje su obnašali.

Uz to naša gospođa Borjana Krišto je i istinska dama koja zaslužuje glas sviju nas ali i vas dragi moji sugrađani.I danas smo kao i svih proteklih 20 godina zajedno sa svojim narodom i kao što smo bili tada tako smo i danas SNAGA KOJOJ SE VJERUJE. Europski Mostar i Hrvati kao jednakopravan i konstitutivan narod u Mostaru i Bosni i Hercegovini kao zajednici tri naroda i svih građana, to je ono za što smo se zalagali i za što se i danas zalažemo. Ovih dana smo svjedoci istupa pojedinih marginalnih stranačkih čelnika koji govore kako je oslabila hrvatska pozicija u Mostaru spominjući i izbor gradonačelnika. Želim im s ovog mjesta poručiti da oni čiji su vijećnici u Gradskom vijeću Mostara sramno glasovali protiv volje hrvatskog naroda, da gradonačelnik Mostara bude iz reda Hrvata, nemaju nikakvo moralno pravo dijeliti lekcije i obmanjivati svoj narod. Oni koji u protekle četiri godine sustavno rade na zatiranju hrvatske kulture u Mostaru,  medija na hrvatskom jeziku, hrvatskog narodnog kazališta, knjižnice Mostar, nemaju nikakvo moralo pravo dijeliti lekcije. U vlasti su četiri godine a nisu ništa učinili za sport kako u Mostaru tako i u Županiji za izgradnju sportske dvorane koju su i opstruirali, za preuzimanje osnivačkih prava u Hercegovačkoj TV, HNK-u. To su samo neki od projekata i sustavnih rješavanja pitanja kulture i medija koje su opstruiral

Mi ne prodajemo četiri godine maglu svome narodu, putem odabranih federalnih medija, već sustavno i konkretno radimo na povijesnim projektima važnim kako za Grad Mostar tako i za hrvatski narod. Gradska vijećnica, Glazbena škola, vodovod Ortiješ, Kruševo, Šetnica Bare i Trim staza koju smo danas otvorili, lijevoobalni i desnoobalni kolektor s prečistačem za cio grad, proširenje i izgradnja regionalne deponije sa reciklažom, obnova 25 stambenih zgrada, novi most sa prometnicom od vrha Avenije do Sjevernog logora, hidroelektrana Mostarsko blato, rekonstrukcija kompletnih pojedinih prometnica, trgova...Ono na što sam posebice ponosan kao gradonačelnik, sportaš i Mostarac jeste Projekt izgradnje Športsko-kulturnog centra vrijedan oko 35 milijuna KM. Generacije Mostarki i Mostaraca su sanjali ovaj projekt. Sada je vrijeme da ga realiziramo. Radovi se odvijaju na javnoj garaži ispod dvorane i uz pomoć HDZ-a BiH kroz institucije vlasti ako Bog da za dvije godine otvoriti ćemo suvremeni športski centar za 6000 gledatelja i 700 parkirnih mjesta.

Također, s ponosom ističem i završetak I faze velikog ekološkog Projekta sanacije divlje deponije Vihovići. Ono što se prije samo nekoliko godina činilo nemogućim učinili smo da divlje odlagalište smeća već sutra bude zelena oaza Grada, i mjesto održavanja dijela budućih Mediteranskih igara 2021 godine.Završavamo i proces racionalizacije Gradske uprave, koja će postati Europski organizirana i racionalna. Dio viška zaposliti ćemo u MO Parking-u, koji će osigurati da u gradu bude uređen mirujući promet po Europskim standardima. Na kraju želim se zahvaliti svima vama, pripadnicima stranke a posebno predsjedniku stranke, dr. Draganu Čoviću, za povjerenje koje mi je ukazao u dva navrata da kao gradonačelnik vodim ovaj grad u europsku budućnost. Želimo zahvaliti Svima onima koji su nam dali i daju svoje povjerenje, a Hrvatska demokratska zajednica nikad nije radila na štetu i protiv interesa svog naroda, građana i ove zemlje, kako smo bili prvi u promoviranju i obrani njegove opstojnosti prije 20 godina, na početku demokratskih promjena, tako smo i danas, tako ćemo biti i sutra.

JEDAN JE HDZ BiH, I JEDNA JE SNAGA KOJOJ HRVATI VJERUJU. Hvala i živjeli".

Sudionici defilea HDZ BiH išli su ulicama  Petra Krešimira IV i Kralja Tomislava do zgrade Projektanta i dalje prema zapadnom ulazu na stadion HŠK Zrinjski;

U 19:00 h  počeo je SREDIŠNJI PREDIZBORNI SKUP HDZ BiH na stadionu HŠK Zrinjski Mostar.

Na otvaranu Središnjeg predizbornog skupa HDZ BiH prvi je na govornici izašao nositelj liste za Županijsku skupštinu HNŽ-a prof. Denis Lasić koji je okupljenima uputio riječi dobrodošlice. U svom govoru Lasić je istakao kako je HDZ BiH bio uz svoj narod i u dobru i u zlu, i da je HDZ BiH jedina stranka sposobna voditi svoj narod do pune ustavne jednakopravnosti sa ostala dva naroda.

 

Na središnjem skupu okupljenima se obratio i potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Ivan Šuker, koji je ovom prilikom rekao:
„Lijepo vas je vidjeti u ovako velikom broju a još ljepše je da vam u ime predsjednice Vlade i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor uputim pozdrav i izrazim želju za pobjedu na izborima u nedjelju. Došao je trenutak da Hrvati preuzmu sudbinu u svoje ruke, nitko nam to neće dati osim nas samih. To je razlog zašto smo prije tri mjeseca potpisali sporazum o suradnji HDZ Hrvatske i HDZ BiH. Nikada ne smijemo zaboraviti ono na čemu je dr. Tuđman 1989. gradio pobjedu HDZ-a u Hrvatskoj. On je tada jasno rekao i lijevi i desni, i crven i crni, moramo svi biti zajedno ako hoćemo stvoriti državu. Zato smo u Sporazumu jasno rekli da Vlada RH podržava jedinstvenu BiH sa tri konstitutivna naroda ali tri ravnopravna naroda. Ali smo rekli i da u BiH ima jedna velika, najjača politička snaga u povijesti Hrvatskog naroda u BiH, a u kojoj bi se trebali okupiti svi Hrvati kako bi imali svoje predstavnike i svog člana Predsjedništva i da sami odlučujemo o svojoj sudbini. U nedjelju je biti ili nebiti, i u nedjelju treba izaći na izbore i zaokružiti ime Borjane Krišto i svi trebaju zaokružiti HDZ, jer je to jedina garancija opstojnosti  hrvatskog naroda u BiH.“

„Dragi moji vi ste naša snaga, vi ste naš program, vi ste ono u što vjerujemo. Naši programski ciljevi okrenuti su vama, hrvatskom narodu i radu za opće dobro. Kandidirajući me na jednu ovakvu dužnost HDZ BiH ukazao mi je povjerenje i čast da budem prva žena kandidat za ovako odgovornu funkciju u ovako povijesnom trenutku. Tražimo vaše povjerenje samo iz jednog razloga, kako bi štitili interese hrvatskog naroda, a ne da bi njima trgovali kao neki koji se predstavljaju kao zaštitnici hrvatskih nacionalnih interesa a već ga danas izdaju. HDZ BiH je stranka koja želi ispraviti povijesnu nepravdu učinjenu Dejtonskim sporazumom hrvatskom narodu. Ovakva BiH je nepravedna, nefunkcionalna i neodrživa, stoga vam želim reći da ću se kroz svoj program zalagati za BiH koja će biti izgrađena na principu jednakopravnosti sva tri naroda koja u njoj žive.  HDZ BiH će kao i ja osobno u budućnosti otvarati nove pogone, nove škole, vrtiće, ustanove, putove i druge infrastrukturne objekte. Danas smo pred vama i tražimo vaše povjerenje da bi dobili mandat 3. listopada, kako bi ostvarili naš prioritetni cilj a to je  ustavna jednakopravnost i opstojnost i kako bi ostvarili i ostale ciljeve iz našeg programa.“ poručila je sa govornice Borjana Krišto.

Na kraju Središnjeg predizbornog skupa HDZ-a BiH okupljenima se obratio i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u kampanji, navodeći kako je HDZ BiH u protekla tri mjeseca u kampanji  razgovarao sa 70 000 ljudi, i kako je HDZ BiH dao maksimalan doprinos da mobilizira ono što je možda do prije dvije ili tri godine bilo nezamislivo među  Hrvatima u BiH. Čović je ovom prilikom izrazio i sigurnost da će sve zapisano u programu HDZ BiH i ostvariti nakon 3. listopada.

U zabavnom dijelu večeri nastupili su Posebna vožnja iz Kiseljaka, Luka Nižetić, Ivan Mikulić, Mate Bulić, grupa Feminem, Ivana Marić, Josip Bilać i Ina Tadić i Hercegovački bećari.