Uplatite i meni staž !

"U želji da potaknu opće blagostanje i ekonomski razvitak kroz zaštitu privatnog vlasništva i unapređenje tržišnog gospodarstva" (preambula Ustava BiH)

"U želji da promiču slobodu pojedinca i razvijaju slobodno tržište" (preambula Ustava Federacije BiH)

 

Piše: Bojan Šunjić, Poslovni portal.ba

Sudeći po odlukama Vlade Federacije BiH kojima se, uporno, posljednjih mjeseci, pokušavaju pokriti protuzakonito nagomilani dugovi pojedinih, po njima znanim kriterijima odabranih, državnih tvrtki Ustavi BiH i Federacije BiH mrtvo su slovo na papiru. Priča su za malu djecu i reklamu prema svijetu i prema vlastitom narodu.

I dok su sve ostale "neodabrane" tvrtke i poduzetnici čekali bar jedan glas iz mase političara koji će zavapiti za pravdom i poštivanjem Ustava, javio se "avaz" koji je zatražio iste privilegije za još par probranih.

Hrvatska stranka prava zatražila je od Vlade Federacije BiH izdvajanje "financijskih sredstava kako bi se djelatnicima javnih elektroničkih medija na hrvatskome jeziku uvezao radni staž, te kako javni mediji koji su od vitalnog nacionalnog interesa Hrvata opstali." 

HSP svoj zahtjev temelji na posljednjoj odluci Vlade Federacije o programu pomoći u iznosu od 28 milijuna KM za konsolidaciju radnika ugljena na bošnjačkim područjima, a koja će biti utrošena za izmirenje obveza rudnika po osnovi MIO i obveza prema plaćama, te odluci o izdvajanju 2 milijuna KM pomoći za konsolidiranje poduzeća Krivaja 1884 d.o.o. Zavidovići.

HSP je ovim pozivom, bez dvojbe, pokazao želju napraviti korak naprijed u pomoći za par medija na hrvatskom jeziku. Napravio je i dva koraka unatrag za pomoć svim ostalim medijima, tvrtkama i poduzetnicima bez obzira na njihovo vlasništvo, teritorij na kojemu rade ili djelatnost.

Temeljni neprijatelj i spomenutih medija i spomenutih neprobranih tvrtki i poduzetnika upravo je selektivnost. Selektivnost kojom se radi čuvanja fotelja za političke poene krše zakoni i ustav, uposlenici obmanjuju i izgladnjuju, uspješne tvrtke guše, uništava i sama pomisao na poduzetništvo.

Zašto bi netko bio poduzetnik i redovno izvršavao svoje obveze kada njegovoj konkurenciji te iste obveze plaća država. Zašto svi, kako Ustav i jamči, ne bi mogli zatražiti isti tretman i reći "Uplatitie i meni staž". Ako su svi napravili jednake obveze onda bi svi trebali imati i jednaka prava pa makar se ona odnosila i na otpisivanje tih obveza kroz "financijsku konsolidaciju".

Odgovor je možda u tomu što za političare, one na vlasti ili bez nje, Ustavi ne znače ništa. U protivnom vjerojatno ne bi donosili i pozivali se na odluke koje s najvišim pravnim aktima imaju veze kao fašisti i antifašisti. Obzirom kako se ovo posljednje ionako često brka u ovoj zemlji, moguće je kako su nam zakonodavci rabeći istu logiku pobrkali i Ustavna prava i obveze.