Hajka na zviždače prekinula željeznički promet u Federaciji

Od jutros u 7 sati strojovođe Željeznica Federacije BiH prekinule su promet - potvrdio je za Poslovniportal.ba Jasmin Kurić, tajnik Sindikata strojovođa FBiH. "Spontana obustava rada pokrenuta je radi zaštite kolege koji je udaljen s posla na nezakonit način i trajat će dok se nepravda ne ispravi" rekao je Kurić i dodao kako je Uprava Željeznica FBiH osim Buljagije suspendirala i radnika u Bihaću.

Sindikat strojovođa stanje u državnom poduzeći smatra neizdrživim i traži od resornog ministarstva žurnu smjenu Nadzornog odbora i uprave poduzeća koji su svojim postucima doveli u pitanje funkcioniranje željeznica u Federaciji BiH.

Generalni direktor JP Željeznice FBiH Nedžad Osmanagić jučer je donio Rješenje o suspenziji predsjednika Samostalnog sindikata strojovođa FBiH Vernesa Buljagije i Zahtjev za pokretanje stegovnog postupka zbog teže povrede radnih obveza.

U obrazloženju se kao razlog navodi kako je Buljugija "grubo i naročito drsko vrijeđao ugled Društva i Uprave društva neovlaštenim priopćavanjem podataka i omogućavanjem dostupnim isprava iz domena poslovne tajne društva, kršeći odredbe Etičkog kodeksa, Pravilnika o poslovnoj tajni, Pravilnika o radu i zakona, stvarajući negativan imidž u tržišnom smislu u odnosu na komitente željeznica, dajući sliku o Društvu na neprimjeran način i neistinit način ..."

U zahtjevu za pokretanje disciplinskog postupka su i poimenice navedeni svi medijski istupi predsjednika sindikata.
 
Sindikat strojovođa FBiH, međutim, ističe kako iza svake njegove izjave stoje svi čestiti radnici JP Željeznice FBiH kojima je stalo da se konačno prestane sa nepoštivanjem vladavine prava i konstantnim gaženjem elementarnih prava i dostojanstva radnika Željeznica FBiH.

Vernes Buljugija nije u svojim istupima iznio ni jedan podatak niti činjenicu koja nije već bila predmet sudskih postupaka ili krivičnih prijava kojima su zatrpani sudovi u Sarajevu, Mostaru, Čapljini, Bihaću, navode iz tog sindikata.

Sindikat upozorava kako je suspenzija predsjednika Sindikata strojovođa FBiH kap koja je prelila čašu i predstavlja izravan napad na pravednu borbu za elementarna radnička prava.

Sindikat strojovođa FBiH će nakon ovoga, u dogovoru sa drugim sindikatima Željeznica FBiH, kao i sa nadležnim državnim institucijama, poduzeti sve potreben korake kako bi se ovaj, potpuno nezakonit akt Uprave, u cjelosti poništio, priopćeno je iz Sindikata strojovođa FBiH.