ZA DOLJANKU Podnijeta kaznena prijava protiv ministrice Đapo

Edita Đapo laptop
Hercegovina.info

Udruženje građana 'Za Doljanku' koje već nekoliko godina nastoji zaustaviti ekocid na rijeci Doljanki u Jablanici, u Sarajevu je održalo konferenciju za medije na kojoj su osudili nepoštivanje i neprovođenje sudskih presuda i pozvali na sankcioniranje odgovornih za njihovu zloupotrebu i kršenje. 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOIT) na čelu sa ministricom Editom Đapo je istaknuto kao glavni akter koji je donio najveću štetu cijelom procesu u vezi sa sada već izgrađenom mHe 'Zlate' na rijeci Doljanki.

Podsjećaju, Udruženje je pokrenulo dva upravna spora, jedan protiv građevinske dozvole pred Županijskim sudom u Mostaru, a drugi protiv okolinske dozvole pred Županijskim sudom u Sarajevu. Iako su obje presude prošle godine završene u korist Udruženja, ništa nije učinjeno po pitanju provođenja ovih presuda.

"U postupku protiv okolinske dozvole koju je ovo ministarstvo izdalo, dokazali smo sve naše tvrdnje o nezakonitostima prilikom ishodovanja dozvola. Međutim, ministrici ni sudska presuda kojom poništava najvažniji dokument u postupku, okolinska dozvola, na kojoj se nalazi njen potpis ne znači ništa. Nastavlja samovoljno ponašanje, omalovažava sudsku presudu tako što je ne provodi i svjesno krši Zakon čiji predlagatelj je njeno ministarstvo. 

Uvjerili smo se da ona služi pojedincu, u ovom slučaju investitoru, a ne lokalnoj zajednici odnosno građanima BiH", rekla je Naza Spahić, potpredsjednica Udruženje građana 'Za Doljanku'.

Zbog svega navedenog, Udruženje je predalo Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu kaznenu prijavu protiv ministrice Edite Đapo zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela 'Zloupotrebe položaja' iz članka 383. i kaznenog djela 'Nesavjestan rad u službi' iz članka 387. Kaznenog zakona FBiH.

Iz Udruženja navode da su uputili i pismo predsjedniku Saveza za bolju budućnost, Fahrudinu Radončiću i zatražili da pred organima stranke predstavi zahtjev Udruženja i smijeni ministiricu Đapo sa funkcije i na njeno mjesto delegira osobu koja će odgovorno obavljati posao.

"Obavijestili smo suce u Županijskom sudu u Sarajevu i Županijskom sudu u Mostaru koji su vodili postupke i izrekli presude da iste nisu provedene već da se provođenje istih odbija, razvlači ili se zloupotrebom ovlasti krši zakon kako iste ne bi bile sprovedene, a obratili smo se i Visokom sudskom i tužiteljskom Vijeću kako bi ih obavijestili o nepoštivanju presuda i omalovažavanju sudova", dodao je predsjednik Udruženja građana 'Za Doljanku' Dženan Šašić.

Iz Udruženja su istaknuli  kako slučaj Doljanka nije jedini grijeh Edite Đapo kojim je nanijela veliku štetu državi BiH na što su ukazale sudske presude u kojima su poništavani dokumenti s njenim potpisom. Samo na prostoru HNŽ naveli su slučajeve Neretvice, Bunskih kanala, Uborka i one protiv kojih su pokrenuti sporovi i koji još traju, kao što je kamenolom Kuti kraj Mostara, navedeno je u priopćenju udruženja.