BITKA ZA PRIRODU Zastupnici Doma naroda danas o zabrani mini hidrocentrala

BITKA ZA PRIRODU Zastupnici Doma naroda danas o zabrani mini hidrocentrala
Hercegovina.info

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas će na sjednici razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji, kojima se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW.

Ukoliko delegati izglasaju ovaj zakon bit će omogućeno da stupi na snagu budući da ga je ranije usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Novim stavom u članu 78. precizirano je i da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, izuzev za one na gravitacijskim vodovodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, obrazloženo je i zašto se išlo na rješenje da je mala hidroelektrana (mHE) hidroenergetski objekat instalirane snage do i uključivo 10 MW. Razlika između hidroelektrana i malih hidroelektrana je u instaliranoj snazi.

Granična snaga koja dijeli hidroelektrane na male hidroelektrane razlikuje se od zemlje do zemlje. U Europi se sve više prihvaća kapacitet od 10 MW instalirane snage kao gornja granica koju je podržalo Europsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA), te Europska komisija.

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice također se nalaze izmjene i dopune još nekoliko zakona, među kojima su, Zakon o upravnom postupku i Zakon o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja u FBiH.

Delegati bi se trebali izjašnjavati u formi nacrta o zakonu o sportskim klubovima u FBiH, zakonu o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH i zakonu o kinematografiji i audiovizualnom stvaralaštvu Federacije BiH.