PITALI SU IH Što će raditi dosadašnji premijer FBiH i ministri?

Vlada FBiH Fadil Novalić
Hercegovina.info

Nakon višemjesečnih blokada Vlada FBiH je imenovana, ali nakon što su se u ulicu Hamdije Čemerlića 2 uselili novi ministri, novinari 'Dnevnog avaza' istražili su na koji način će oni dosadašnji nastaviti svoju karijeru.

Istina, neki su na posljednjim izborima osigurali opstanak u politici i izborili se za pozicije u skupštinama, jedan dio će u privatni biznis, neki će u obrazovanje, a ima i onih koji će u mirovinu.

Bivši premijer Fadil Novalić se iz premijerske fotelje preselio u Zastupnički dom Parlamenta FBiH, gdje je u društvu s dosadašnjim ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem. Bivša ministrica kulture i sporta Zora Dujmović je zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH, skupa s donedavnim ministrom unutarnjih poslova Aljošom Čamparom.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su bivši ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno raseljenih osoba i izbjeglica Šemsudin Dedić i Edin Ramić. Jelka Milićević, koja je obnašala dužnosti ministrice financija i dopredsjednice Vlade FBiH, kaže da ostaje pri svojoj izjavi da je vrijeme za nove, mlađe ljude i nove ideje.

"Nas starije treba pustiti da se odmorimo, jer razdoblje od osam godina koji sam provela na ministarskoj poziciji je zaista bio dugo", kazala je Milićević.

"Odmorit ću se tijekom ljeta, a od rujna nastaviti svoj angažman na fakultetu", kazala je bivša ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, koja je i prije preuzimanja ovog ministarstva radila kao profesorica na Fakultetu menadžmenta i javne uprave Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Bivši ministar pravde Mato Jozić kazao je za 'Dnevni avaz' da se vratio u svoju Posavinu te da je podnio zahtjev za korištenje 'bijelog kruha', odnosno naknade na koju ima pravo po prestanku mandata.

"Moram se malo odmoriti. Ne planiran ništa drugo, osim da poslije svega budem živ", dodao je Jozić. Bivši federalni ministar industrije i energetike Nermin Džindić također je na odmoru. "Nekoliko mjeseci do godišnjih odmora svakako je odmor. Da se malo resetiram, a poslije toga idem u privatni sektor", kazao je Džindić.

Bivši federalni ministri prometa i komunikacija, trgovine, odnosno rada i socijalne politike Denis Lasić, Zlatan Vujanović i Vesko Drljača nisu odgovarali na pozive novinara 'Dnevnog avaza'. Ranije se spominjala mogućnost da će Lasić zadržati svoju poziciju, ali to se nije dogodilo pa je trenutno 'na čekanju' u vezi s budućim angažmanom.