PUN POGODAK Turistički vaučeri obradovali stanovništvo, Vlada FBiH treba povećati iznos sufinanciranja

Soba smještaj
Hercegovina.info

Prema dostupnim podacima dodjela turističkih vaučera Vlade Federacije BiH značajno je doprinijela povećanju putovanja domaćih turista, kao i povećanju potrošnje u turističko-ugostiteljskom sektoru na području Federacije BiH.

Potvrdila je to za Fenu federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo navodeći da se kao veoma dobar pokazao program dodjele turističkih vaučera, putem kojih se građanima Federacije BiH sufinancira turističko putovanje unutar BiH, a samim tim se pomaže cjelokupan turistički sektor.

"U tom smislu, smatramo da je ovaj program turističkih vaučera potrebno nastaviti i to čak u većim financijskim iznosima. Međutim, još nije započela izrada proračuna Federacije BiH za 2023. godinu, pa vjerujemo da će o svemu navedenom odlučivati nova Vlada FBiH i novi federalni ministar okoliša i turizma", dodala je Đapo.

Na sve tri platforme 'eKupon', 'Citydeal flyfly travel' i 'OdmoriuBiH' građanima je bilo dostupno 10.000 vaučera, koji su u rekordnom roku preuzeti i u velikoj mjeri iskorišteni. Iz federalnog proračuna za ovu direktnu pomoć građanima, ali i turističkom sektoru, izdvojena su dva milijuna KM.

Zahvaljujući tome predstavnici navedenih platformi bili su u mogućnosti otvoriti za građane sve raspoložive turističke ponude za odmor u Federaciji BiH.

"Ugodan boravak na prelijepim turističkim destinacijama zaista su imali svi korisnici turističkih vaučera. Proveli su nezaboravne trenutke na destinaciji koju su odabrali. Najposjećenije destinacije su bile Sarajevo i okolina, Bihać, Jajce, Ljubuški, Mostar, Tuzla, Neum ...", rekao je Nedim Lipa u ime platforme 'OdmoriuBiH'.