PRAVOBRANITELJ GRADA MOSTARA Izvještaj mu oboren, vijećnici ga oštro prozivali zbog kupnje stana za 240 km po kvadratu

Almir Mujkanović
narodno pozorište

Osamnaesta točka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća Mostara, izvješće o radu Javnog pravobraniteljstva Grada Mostara za 2023. godinu, nije dobila potrebnu podršku vijećnika.

Gradski pravobranitelj Almir Mujkanović, bivši direktor Narodnog pozorišta Mostar, izložio je izvješće o radu ovog tijela, nakon čega je uslijedila prozivka vijećnika zbog teme o kojoj je Hercegovina.info već pisala, a to je kupnja stanova u vlasništvu Narodnog pozorišta za smiješne svote.

Prvi je progovorio vijećnik Kažimir Miličević koji je istaknuo kako je nezadovoljan činjenicom da je poslao vijećničko pitanje krajem svibnja prošle godine, a odgovor Pravobraniteljstva nije dobio do danas, što smatra neodgovornim prema gradskoj vlasti.

Sadržaj se učitava...

Na današnjoj sjednici ponovio je svoje pitanje od prije 11 mjeseci:

"Je li vam poznato po kojoj metodologiji je vršen obračun cijene stanova koji su vraćeni javnoj ustanovi Narodno pozorište Mostar čiji je osnivač Grad Mostar, jer vi kao pravobranitelj morate štititi imovinu Grada Mostara, u smislu Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova u FBiH? Da li je ta metodologija, po vašem stručnom mišljenju, imala utemeljenja u pozitivnim zakonskim propisima koji reguliraju ovu oblast? Ako nema, koje ćete korake poduzeti da zaštitite imovinu Narodnog pozorišta u Mostaru?"

Pravobranitelj je izašao ponuditi odgovor, izrazivši zbunjenost tvrdnjama da na ovo vijećničko pitanje nije odgovoreno.

Moralna odgovornost

"Što se tiče otkupa tih stanova, javno pravobraniteljstvo se proglasilo nenadležnim za ovjeru tih ugovora i očitovanje o cijeni. Međutim, dobili smo zahtjev da se ipak očitujemo i kažemo je li cijena u redu ili ne. Na sastanku pravobranitelja, s kojeg sam se zbog sukoba interesa izuzeo, kolegice su zaključile da obračun cijene nije urađen kako treba. Ja sam se isti dan obratio Gradu Mostaru i Narodnom pozorištu, pitajući koliko dugujem, kako bi se odmah isplatilo. Hoćemo li poduzeti korake u tom pravcu i je li grad oštećen, smatram da jest, s obzirom da određen postotak prihoda treba ići i na račun Grada. Znamo svi da nije osnovan fond u koji treba uplatiti ta sredstva. Ako postoji indicija da je grad oštećen, treba podnijeti tužbu i protiv Narodnog pozorišta u Mostaru; u tom slučaju smo na raspolaganju. Razgovarao sam s kolegicama o pokretanju tužbe u tom pravcu, ali zaključeno je da pričekamo input od Grada Mostara. Ako zahtjev danas dođe, isti dan ćemo ga procesuirati i tužiti onoga koga treba tužiti kako bi se ispravila cijena."

Miličević ga je prozvao da je shvatio da proces nije urađen po zakonu i upitao ga osjeća li kao pravobranitelj moralnu odgovornost u tom slučaju?

Dio oko moje moralne odgovornosti nisam razumio, jer ne vidim u kojem dijelu sam odgovoran. Ja nisam formirao cijene, ja te stanove nisam prodao, ja sam otkupio cijenu kao i svi drugi po istoj metodologiji. Ako su kolegice zaključile da cijena nije kako treba, ja stojim iza onoga što pravobraniteljstvo zaključi. Da ne dovedem sebe u situaciju da sam sebe tužim, odmah sam poslao dopis da se provjeri i izmijeni cijena konkretno za moj ugovor.

Predsjednik vijeća, Salem Marić, upozorio je vijećnika Miličevića da je tema izvještaj, a ne otkup stanova.

Miličević nije stao, dodatno je pitao Mujkanovića je li bio odgovorna osoba u Narodnom pozorištu u tom razdoblju.

"Pa i ne baš, procedura vraćanja, dodjele i otkupa stanova traje od 2012. do 2021., u jednom dijelu jesam bio direktor, ali konkretno u trenutku zaključenja ugovora o dodjeli i prodaji nisam bio direktor, nisam formirao cijenu i nisam potpisao tu prodaju kao prodavač."

Potvrdio da je stan platio 240 km po kvadratu

Unatoč negodovanju predsjednika vijeća, još se vijećnika javilo da se raspita kako se to kupuje stan u Mostaru za oko 200 maraka po kvadratu.

Pitanja su postavili vijećnica Adela Gosto i Goran Bošnjak koji je pitao: "Je li istina da ste stan otkupili po cijeni od 240 KM po kvadratu? S obzirom da je cijena zemljišta uz Radobolju toliko?"

Salem Marić izgubio je strpljenje nakon ovog pitanja.

"Glavna tema je nama pored toliko izvještaja i pravobraniteljstvu u predmetima od milijunskih vrijednosti mi se ovdje držimo pravobranitelja. Ako je nešto osobno, recite to. Nije pravobranitelj samo Almir Mujkanović, tu su i zamjenici koji su radili na predmetima, nitko ne spominje nijedan od tih predmeta od interesa grada, samo pričamo o stanu," povišenim tonom kritizirao je vijećnike Marić.

Mujkanović je na kraju rekao kako želi reagirati na narativ koji se pokreće sa govornice protiv njega.

"Moja karijera je apsolutno čista kao suza. Protiv mene je generirano nekoliko, 6-7 sudskih postupaka, ali nikad nisam ni prekršajno kažnjavan niti je protiv mene vođen postupak. Sad se stvara fama da se radi o pravobranitelju koji se bavi tko zna čime. Dio postupaka protiv mene je generiran i zbog narativa koji je ovdje nametnut."

Vijećnik Bošnjak je inzistirao da mu kaže po kojoj je cijeni stan otkupljen.

"Otkupio sam stanove po cijeni koja je tamo ponuđena i meni i drugima, nisam vidio primjedbe u odnosu na druge radnike, očigledno se radi o targetiranju mene osobno. Drugi su kupili stanove na boljim lokacijama i jeftinije, nitko ih ne targetira. Ako cijena nije u redu, kolegice su ustvrdile da nije u redu, a isti dan sam se očitovao i pitao Grad Mostar, koliko vam dugujem da završimo tu trakavicu."

Izvještaj pao, Marić ga pohvalio

Antonio Zelenika, vijećnik HDZ-a, izjavio je s govornice kako će njega njegovih 105 kvadrata koštati 180 tisuća maraka, a humoru se pridružio i vijećnik Damir Šunjić koji je rekao kako se nije mislio javljati, ali da mora prokomentirati kako je predsjednik vijeća postao odvjetnik pravobranitelju.

"Logično je da se propituje kupovina stanova, a vi ste ta osoba koja bi trebala ulijevati sigurnost i povjerenje građanima Mostara. Ako se vaše ime spominje u ovakvim konotacijama, mislim da je dužnost da vas ovdje pitamo i da nam na to odgovorite," rekao je Šunjić.

Izvještaj o radu na kraju nije usvojen, 12 vijećnika bilo je za, 5 protiv, a 14 je bilo suzdržanih, što je raspoloženi Salem Marić zaključio opaskom prema Mujkanoviću: "Vi radite kao što ste i dosad radili, nemojte se puno sekirati."

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.