DONOSIMO DOKUMENT PUNOMOĆI Vijećnici traže ostavku pravobranitelja zbog afere stanovi

Punomoć pozorište stanovi

Skandalozna prodaja stanova koje je koristilo Narodno pozorište u Mostaru u žiži je mostarske javnosti. I dok se mnogi pojedinci i obitelji u Mostaru muče da se skuće, jer se cijena stanova kreće i do tri tisuće marka, dvojica ravnatelja Pozorišta (bivši i sadašnji), glumci, rekviziter, umjetnička direktorica, sudeći po punomoći kupili su male stanove za dvjestotinjak maraka po četvornom metru. 

Tužiteljstvo HNŽ-a formiralo je predmet po ovom pitanju nakon naših članaka, a Pozorište im je prije najnovijeg skandala bilo pod povećalom zbog izvlačenja sredstava iz poduzeća Kompas trade, gdje je već podignuta optužnica protiv čelnika Centra za kulturu. 

Bivši ravnatelj Pozorišta Almir Mujkanović je i gradski pravobranitelj, no nije mu to smetalo da sudjeluje i u ovoj muljaži i priskrbi i sebi stan. Grad Mostar se po ovom pitanju ne oglašava, pa smo pitali gradske vijećnike što misle o svemu. 

Kiselit će se i ovaj predmet

“U moru bezakonja za koje imamo dokaze, ovo se tek treba dokazati a onda ‘kiseliti’ u ladicama odgovornih za odbacivanje predmeta ili podizanje kaznene prijave. Mostar ima Javno pravobraniteljstvo  kojem sam recimo ja osobno morala podnijeti zahtjev za kupovinu stana. Jesu li ove osobe to isto morale ili se zakon mjenjao, ne znam. Pretpostavljam da će odvjetnik koji je sklapao ove ugovore, objasniti kako je po zakonu. Grad Mostar definitivno nije dobio nikakvo izvješće da se njegova imovina prodavala. Kolega iz Gradskog vijeća je putem vijećničkog pitanja tražio dokumentaciju o ovim ugovorima. Javni pravobranitelj bi morao biti moralna vertikala društva, no kod nas je potrebno da imaš dobru vezu. Očekujem da se barem neki predmeti počnu rješavati”, kaže na ovu temu neovisna vijećnica Boška Ćavar. 

Pitanje o spornoj prodaji stanova postavio je gradski vijećnik HDZ BiH Kažimir Miličević. Upitan da prokomentira ovu temu kazao da da očekuje da institucije rade svoj posao. 

"Molim da mi se dostavi sva dokumentacija vezana za prodaju stanova u vlasništvu ove ustanove. Mi kao vijećnici moramo znati što se događa po ovom pitanju jer je Grad Mostar suosnivač ove ustanove. Dosada smo dobili dva izvješća za 2020. i 2021. i u nijednom se ne spominju ovi stanovi. U javnosti se pojavio dokument punomoći kojom vršitelj dužnosti ravnatelj ove ustanove daje ovlaštenje odvjetniku da sklopi ugovore o kupoprodaji navedenih stanova", kazao je HDZ-ov Kazimir Miličević te zatražio da se obustave sve radnje po ovom pitanju dok ne dobije službenu dokumentaciju. 

Situaciju prati i Hrvatska republikanska stranka. 

“Sve informacije koje imam o ovom slučaju su one koje sam pročitao u u medijima. Smatram da je neophodno o jednoj ovako bitnoj stvari javno raspraviti na sjednici GV Grada Mostara, pa i sjednici Skupštine HNŽ, te da izabrani vijećnici i zastupnici dobiju sve neophodne informacije. Ako je sve ovo što se navodi istina, javni pravobranitelj mora doći pred GV i objasniti stvarno stanje, te iznijeti činjenice, kakve god one bile. U slučaju da je Narodno pozorište u Mostaru oštećeno, naravno da očekujem ostavku od Javnog pravobranitelja, jer ako je ovo istina, kako možemo očekivati da radi u najboljem interesu Grada Mostara. Na jednoj od sljedećih sjednica GV biti će i izvješće ove institucije, pa ćemo moći utvrditi stvarno stanje, barem što se tiče njihove imovine, odnosno nekretnina”, kaže HRS-ov Silvio Bubalo.

Punomoć pozorište stanovi

Od Grada nema glasa, odluku o imenovanju donio gradonačelnik

Od Grada Mostara službeno stajalište o ovoj temi smo tražili još za zadnje sjednice Gradskog vijeća, još se nisu očitovali, premda je u žiži skandala gradski pravobranitelj. 

Reagirala je Naša stranka. 

Dugogodišnji direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović imenovan je za javnog pravobranitelja Grada Mostara. Odluku o njegovom imenovanju donio je gradonačelnik Mario Kordić, a Gradsko vijeće potvrdilo dvotrećinskom većinom. Tim povodom reagovao je Irdin Bajrović iz mostarskog odbora Naše stranke.

“Imenovanje Almira Mujkanovića na poziciju pravobranitelja neodgovorno je i prema instituciji Grada prema javnosti te dodatno narušava povjerenje građana u sustav. Ne želim Mujkanoviću dokinuti pretpostavku da je nevin dok se ne dokaže suprotno, ali činjenica je da je Tužiteljstvo HNŽ formiralo predmet o kupovini pozorišnih stanova za otprilike 200 KM po metru četvornom te da se u vezu s tim dovodi i Mujkanović. Također, protiv njega postoji i kaznena prijava da je pozorište za vrijeme njegovog upravljanja sklapalo sumnjive ugovore s tvrtkama bliskim SDA-u. Sve ovo, iako još nedokazano, diskvalificira Mujkanovića za mjesto pravobranitelja”, istaknuo je Bajrović.
Dodaje da za Mujkanovićevo imenovanje odgovornost snose i gradonačelnik Mario Kordić te svi vijećnici koji su glasovali za, a posebno predsjedavajući Gradskog vijeća Salem Marić.

“Pitam ih, ako sutra Mujkanović bude pravosnažno osuđen, što će reći javnosti, zašto su ga imenovali dok je bio pod sumnjom? Zar nemaju nikog u tom mostarskom SDA-u i HDZ-u bez sumnje u kriminal?”, upitao je Bajrović. 

Uistinu pravobranitelj pred optužnicama brani grad, a Grad šuti. 

Podsjetimo, u javnosti se pojavio dokument punomoći kojim sadašnji direktor Narodnog pozorišta Emir Spahić daje punomoć odvjetniku Nenadu Gvozdiću da stanove koje je koristilo pozorište proda njemu, njegovom prethodniku Almiru Mujakanoviću, te glumcima i drugim zaposlenicima Pozorištu po mizernoj cijeni od 200 maraka po četvornom metru. 

U ponomoći se navodi da direktor Emir Spahić opunomoćuje odvjetnika Nenada Gvozdića da njemu osobno proda stan u Ulici Ćirića broj 8., od 35 četvornih metara, po cijeni od 6.500 maraka. 

Nadalje, opunomoćuje odvjetnika da stan na adresi Franjevačka broj 16. A proda bivšem direktoru Almiru Mujkanoviću. Taj stan je veličine 33 kvadrata, a odvjetnika se oponumoćuje da ga Mujkanoviću proda po cijeni od 7.751 marku. 

Punomoć se odnosi i na stanove u Ulici Kujundžiluk broj 3. C, još jedan stan na adresi Ulica Ćirića broj 8, stan na adresi ulica Kralja Tomislava br. 1/IV na četvrtom katu, stan u Titovoj broj 90. drugi kat, stan u ulici Osmana Đikića broj 4., također da se prodaju po mizernim cijenama od oko 200 maraka po četvornom metru. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.