OD VLASTI PREPUŠTENI NA MILOST I NEMILOST Mještani Gradnića tuženi zbog borbe protiv solarnih panela iznad sela

Solarna elektrana u Gradnićima kod Čitluka

Stanovnicima Gradnića u općini Čitluk koncem ožujka dostavljene su tužbe zbog smetanja posjeda na lokalitetu iznad njihovog sela kada su zaustavili tešku mehanizaciju koja je počela s pripremom za solarne elektrane.

Tvrtka 'MediaWin' iz Mostara koja ima ishodovane dozvole i planira graditi solarne panele u Gradnićima tužila ih je zbog smetanja posjeda, a zbog toga traže odštetu od 30 tisuća maraka kako je procijenjena vrijednost spora.

Predmet se vodi na Općinskom sudu u Čitluku, a tuženo je ukupno 14 mještana iz Gradnića koji su prvi izašli na teren kako bi zaustavili radove. U Gradnićima se dogodio klasični 'solarni scenarij' kakav je već viđen na dosta lokacija gdje mještani do dolaska bagera nisu upoznati s onim što će im se raditi u selu. Mještani za hercegovina.info ne kriju ogorčenost ponašanjem općine Čitluk koja je njihovo selo isporučila investitorima bez njihovog znanja i očekuju od lokalne vlasti da poništi izdane dozvole.

Kako smo već ranije pisali, investitori su s pripremnim radovila počeli koncem veljače, a planirana je solarna elektrana od 990 kV s priključnom trafostanicom. Mještani Mjesne zajednice Gradnići mještani iznijeli su zajednički zaključak organima vlasti u Čitluku da se izričito protive korištenju parcela u navednu svrhu i da su protiv davanja istih u koncesiju te da se poduzmu sve radnje u cilju sprječavanja prenamjene zemljišta. No, općina ne djeluje da bi se mogla predomisliti u korist svojih žitelja.

Peticija mještana

Veliki broj mještana potpisao je peticiju koju su predali općini Čitluk na čelu s Marinom Radišićem (HDZ BiH) u kojoj se protive izgradnji fotonaponskih solarnih elektrana na maloj udaljenosti od prvih kuća u selu, a očitovanje od općine dobili su početkom veljače.

"Općinsko vijeće Čitluk je na sjednici održanoj 28. 11. 2022. godine donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o provođenju Prostornog plana općine Čitluk za razdoblje od 2010. do 2020. godine. Navedenom odlukom utvrđeni su uvjeti za gradnju solarnih elektrana na području općine Čitluk te je propisano da se mini, male i srednje solarne elektrane mogu postavljati na građevinskom zemljištu, gospodarskim zonama i na nekvalitetnom poljoprivrednom zemljištu nižih bonitetnih kategorija uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o privremenoj ili trajnoj promjeni poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe", stoji u dopisu koji potpisuje Franimir Pervan, pomoćnik načelnika.

Natječaj za općinsko zemljište

"Općinsko vijeće Čitluk je na sjednici održanoj dana 30. listopada 2023. godine donijelo Odoluku o osnivanju prava građenja na neizgrađenom građevnom zemljištvu u vlasništvu općine Čitluk putem javnog nadmetanja-licitacije na označenim parcelama. Nakon usvajanja navedene Odluke, načelnik općine raspisao je javni natječaj za osnivanje prava građenja na nekretnini u vlasništvu općine Čitluk usmenim javnim nadmetanjem. Nakon provedenog postupka, kao najpovoljniji ponuđač izabrano je poduzeće MediaWin iz Mostara na temelju čega je na predmetnoj parceli upisano pravo građenja u korist istog", naveli su iz općine te dodali da je investitor nakon toga podnio zahtjev za izdavanje odobrenja za gradnju solarne elektrane.

Mještani Gradnića, ali i ostali stanovnici općine Čitluk s pravom se mogu pitati koji je interes općine Čitluk da raspisuje javni natječaj za privatne investitore. Općina Čitluk kao i sve ostale u Hercegovini kratkoročno će dobiti jednokratnu koncesijsku naknadu koja i nije basnoslovni iznos, dok će s druge strane investitor desetljećima imati pravo eksploatirati javno dobro za osobnu korist bez velikih troškova budući da solarni paneli iziskuju samo povremene čistače i eventualno jednog zaštitara. Također, sporan je i datum održavanja sjednice Općinskog vijeća 30. listopada kada brojni zbog svetkovine Svih Svetih nisu uključeni u dnevne aktivnosti i nisu fizički u mogućnosti pratiti sva događanja.

Mještani šalju oštar dopis

Mjesna zajednica Gradnići 20. ožujka (dakle šest dana prije nego će biti tuženi od strane investitora) slali su dopis Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ sa sjedištem u Mostaru te su još jednom naglasili kako se izričito protive izgradnji solarnih elektrana u njihovom selu.

"Mjesna zajednica Gradnići nije bila obaviještene od Općine Čitluk niti od Hercegovačko-neretvanske županije o ranije poduzetim pripremnim radnjama i planovima za davanje zemljišta u koncesiju radi izgradnje solarnih elektrana te je takvo postupanje suprotno Zakonu o načelima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine. Člankon 25. Zakona o načelima lokalne samouprave u FBiH je propisano da građani u mjesnoj zajednici kroz tijela mjesne zajednice odlučuju o poslovima značajnim za život na području mjesne zajednice te da pokreću i sudjeluju u javnoj raspravi u pripremi i donošenju urbanističkih planova na području mjesne zajednice kao i pokreću i sudjeluju u raspravam o inicijativama i aktivnostima za razvitak gospodarstva i društvenih djelatnosti, te je uvidom u ove zakonske odredbe i postupke koji su poduzeti u cilju pripreme za izgradnju fotonaponskih elektrana na području mjesne zajednice Gradnići jasno vidljiva povreda zakona jer je mjesna zajednica morala biti obaviještene o prenamijeni zemljišta, planiraju davanja u koncesiju zemljišta i izgradnju solarnih panela i promjeni prostornog plana", istaknuli su iz Mjesne zajednice Gradnići.

Solarna elektrana u Gradnićima kod Čitluka

Osim dijela o neuključenosti u procese koji se tiču njih lokalnih mještana, naglasili su također da bi se izgradnjom fotonaponskih elektrana na predmetnim parcelama narušilo prirodno stanište mnogih divljih životinja te bi se onemogućilo korištenje tih velikih površina za lov i rekreaciju mještana, te bi se uništio biljni svijet na tom području i smatraju kako na području općine Čitluk i HNŽ postoje mnoga područja koja su pogodnija i prikladnija za korištenje zemljišta u svrhu izgradnje fotonaponskih elektrana.

Portal Hercegovina.info od investitora, tvrtke Mediawin tražio je reakciju, no ona nije stigla do objave ovoga teksta. Kada dobijemo njihovu stranu priče, istu ćemo i objaviti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.