FOTO/VIDEO  Kod Čitluka se priprema teren za solarne elektrane, mještane iznenadila teška mehanizacija poviše njihovih kuća

Solarni paneli u Gradnićima kod Čitluka

Mještani čitlučkog naselja Gradnići suočavaju se s onim što pogađa više-manje cijelu Hercegovinu čiji su dijelovi okrenutiji suncu. Ostali su neugodno iznenađeni kada su poviše svog sela i prvih kuća svega 100-njak metara zračne linije vidjeli tešku mehanizaciju kako priprema teren za solarne elektrane.

Još prošle godine u ožujku su imali saznanja o potencijalnim aktivnostima te su od općine Čitluk tražili objašnjenje rade li na prenamjeni četiri državne/općinske parcele za fotonaponske elektrane koje su dotad bile kategorizirane kao poljoprivredno zemljište.

Već viđen scenarij isključivanja mjesnih zajednica

Na tada održanoj sjednici Mjesne zajednice Gradnići mještani su iznijeli zajednički zaključak organima vlasti u Čitluku da se izričito protive korištenju tih parcela u navednu svrhu i da su protiv davanja istih u koncesiju te da se poduzmu sve radnje u cilju sprječavanja prenamjene zemljišta.

Solarna elektrana u Gradnićima kod Čitluka

U Gradnićima se dogodilo ono što smo već vidjeli u Mostaru i drugim gradovima/općinama u Hercegovini, a to je potpuno isključivanje i ignoriranje lokalne zajednice te se sve radi bez znanja mjesne zajednice, a javna rasprava s lokalcima pred čije pragove stižu solarne elektrane je mnogima još uvijek misaona imenica.

Zbog čega se bune mještani?

U pismu koje su poslali načelniku Marinu Radišiću ističu da bi se izgradnjom fotonaponskih elektrana na predmetnim parcelama narušilo prirodno stanište mnogih divljih životinja te bi se onemogućilo korištenje tih velikih površina za lov i rekreaciju mještana. Iz mjesne zajednice smatraju da postoji puno pogodnijih i prikladnijih zemljišta koji se mogu koristiti u te svrhe jer bi osim životinja, u pitanje došao i utjecaj solarnih elektrana na život i zdravlje lokalnog stanovništva.

Solarna elektrana u Gradnićima kod Čitluka

Stotinjak mještana protiv solarnih panela

Početkom 2024. godine mještani Gradnića okupljeni oko MZ Gradnići odlučili su prikupljati potpise protiv izgradnje fotonaponskih elektrana. Kako kažu za hercegovina.info, za peticiju su se odlučili zbog zaštite zdravlja mještana i sprječavanja narušavanja okoliša i prirode na području Gradnića.

Solarna elektrana u Gradnićima kod Čitluka

"Ističemo kako smo ranije izražavali svoje protivljenje ovim postupcima izgradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije i obraćali se pismenim putem da MZ Gradnići nije bila obaviještena od Općine Čitluk niti od Hercegovačko-neretvanske županije o poduzetim radnjama i planovima te je takvo postupanje suprotno Zakonu o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH, kao i statutu Općine Čitluk kojima su pravnim aktima propisana prava, obveze, ovlasti i nadležnosti mjesne samouprave i ostala pitanja vezana za mjesnu samoupravu", naveli su stanovnici Gradnića uz priloženih 100-njak potpisa koji se protive bilo kakvim daljnjim radovima na tom lokalitetu.

Solarna elektrana u Gradnićima kod Čitluka

Planirani i na županijskoj razini

Na posljednjoj sjednici Skupštine Heregovačko-neretvanske županije usvojen je nacrt izmjena i dopuna prostornog plana. Tu se još jednom potvrđuje pravilo neusklađenosti lokalnih i županijskih prostornih planova, odnosno da županije prati lokalnu razinu umjesto da je obrnuto kako je zakonom i definirano. Županijski zastupnici će tako glasovati za lokalitet u Gradnićima koji ima blagoslov Općine Čitluk, a bageri su već počeli s ravnanjem terena.

Solarna elektrana u Gradnićima kod Čitluka

Pet spornih čestica

U razgovoru za hercegovina.info predvodnici inicijative ističu da su vlasti zadnji put upozorili da se strogo protive korištenju parcela 204/4, 204/5, 204/6, 204/7, 204/8 u Gradnićima za izgradnju fotonaponskih elektrana. Naglašavaju usvajanje primjedbi te se nadaju kako će ubuduće biti informirani o svim radnjama vezanim za predmet kao i o svim ostalim radnjama koje utječu na život mještana i lokalnu zajednicu.

Solarna elektrana u Gradnićima kod Čitluka

Solarna elektrana u Gradnićima kod Čitluka

Solarna elektrana u Gradnićima kod Čitluka

Solarna elektrana u Gradnićima kod Čitluka

Prijetnja blokadom deponije

"U skladu s unaprijed navedenim ističemo da ne planiramo više pismenim putem iskazivati svoje nezadovoljstvo jer se naša volja ne uzima u obzir, već ističemo kako ćemo, uoliko se krene s radovima izgradnje fotonaponskih elektrana u državnom vlasništvu na području Gradnića blokirati deponiju za odlaganje komunalnog otpada, pokrenit pitanje o pravnoj osnovanosti postojanja rada deponije te pokrenuti postupak naplate dugovanja vjerovniku MZ Gradnići temeljenih potpisanih ugovora s općinom Čitluk i JP Komunalno", stoji u dopisu mještana koji su uputili prvom čovjeku Brotnja, načelniku Marinu Radišiću.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.