JOŠ JEDAN DOBAR POSAO ZA MRM Za ministra kojem su smetale mirovine HVO-a nabavili limuzinu od 130.000 KM

Zukan Helez MRM

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine ugovorilo je početkom studenog nabavku više službenih vozila, od kojih i jedno vozilo AA klase, za koje je izdvojeno oko 130.000 KM.

Ugovor je sklopljen s javnosti dobro poznatom firmom M.R.M. Export-import d.o.o. iz Ljubuškog čija je ponuda, zanimljivo, jedina prispjela na ovaj tender koji obuhvaća četiri lota, doznaje Valter portal.

Zukan Helez dobiva novu limuzinu

Podsjećamo da je Članom 11. Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, kupovina i korištenje vozila više srednje klase, u koju spada i friško kupljeni automobil, dozvoljena isključivo ministrima u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, predsjedniku Suda BiH i glavnom tužitelju BiH.

Iz ovoga jasno proizilazi da je nova limuzina kupljena za državnog ministra obrane Zukana Heleza.

Iako su vlasti u Bosni i Hercegovini desetljećima izuzetno neefikasne u odnosu na interese građana, sasvim drugačija situacija je kada je u pitanju luksuz u kojem bez iznimke uživaju. Tako je Vijeće ministara BiH, nepuna tri mjeseca nakon što je konstituirano, izmijenilo Pravilnik o uvjetima nabavke službenih vozila, između ostalog, promijenivši njihovu kategorizaciju.

Mijenjali kategorizaciju da mogu kupiti skuplja vozila

Prema starom Pravilniku, iz 2013. godine, viša srednja klasa putničkih vozila obuhvaćala je vozila nabavne vrijednosti do 100.000 KM. No, ministri su u travnju ove godine izglasali kategorizaciju prema kojoj viša srednja klasa obuhvaća vozila nabavne vrijednosti do 130.000 KM.

Ovim je izvršna vlast još podigla ljestvicu u trošenju proračunskog novca na automobile te je u vezi s tim maksimalni iznos za nabavnu vrijednost visoke klase putničkih vozila nekada iznosio 130.000 KM, a danas 160.000 KM.

Tako je i novi automobil ministra obrane, čija je vrijednost bez PDV-a 111.025,64 KM po novom Pravilniku kategoriziran kao viša srednja klasa.

Ali nije samo ovaj Pravilnik izmijenjen. Prema dokumentaciji dostupnoj na službenoj stranici Ministarstva obrane BiH, planom javnih nabavki za 2023. godinu, donesenim u ožujku, predviđeno je 102.564,10 KM za motorna vozila.

Izmjenama plana, usvojenim u listopadu, predviđeni iznos za motorna vozila skočio je na 384.615,38 KM.

MRM se jedini javio na javni poziv


I dok se predstavnici naših vlasti voze u skopocjenim limuzinama, proporcionalno se pune džepovi vlasnika politički podobnih firmi. Jedna od njih je svakako i M.R.M. iz Ljubuškog (zastupnici vozila VW i audi, op.a.) koja, kako je portal Hercegovina.info ranije u više navrata izvještavao, godinama pobjeđuje i dobiva poslove od institucija koje kontroliraju kadrovi HDZ-a BiH i njihovi partneri.

„Elektroprivreda HZHB“, Vlada HNŽ kao i Granična policija BiH na čelu s bivšim direktorom Zoranom Galićem ranije su dodijelili firmi M.R.M. export-import višemilijunske poslove.

I Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH, kako je objavio portal Fokus, nabavilo je ljetos pet automobila u vrijednosti preko pola milijuna maraka – pogađate od kompanije M.R.M.

Kada je pak riječ o ovom tenderu, osim nove limuzine za ministra Heleza, Ministarstvo obrane BiH je sa ovom kompanijom sklopilo ugovor i o nabavci još tri putnička motorna vozila u vrijednosti 180.000 KM (s PDV-om), jednog specjaliziranog motornog vozila – kombija (90.000 KM) i jednog specijaliziranog vozila za prijevoz opreme i klasificirane pošte – u vrijednosti 50.000 KM.

U svim slučajevima, na tender se javio samo jedan ponuđač – M.R.M. export-import“.

Inače, Helez je u mandatu 2010-2014 kao federalni ministar branitelja pokušao ukinuti mirovine za oko 2.000 branitelja, pripadnika HVO-a što mu oni nikada nisu zaboravili.