Helez uhvaćen u laži: Izgubio pravnu bitku s Hercegovcima

Zukan Helez
Kako piše Večernji list, sud je odlučio da nije točna informacija kako su voditelji timova za pitanje evidencije iz oblasti vojne obveze odbijali revizorskim timovima za kontrolu staviti na raspolaganje podatke iz službenih evidencija i dokumentaciju kojom raspolažu.

Oslobođeni su svake krivnje koju je ministar Helez svalio na voditelje navednih timova u ZHŽ jer ona zapravo nije ni postojala. Iznesenih optužbi, koje je servirao ministar, oslobođen je Boro Miličević, šef Skupine za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze Široki Brijeg, doznaje Večernji list od njegova odvjetničkog tima.

Naime, ministar Helez je govorio kako je Općinski sud u Širokom Brijegu donio presudu protiv šefova Skupine za pitanje evidencija iz oblasti vojne obveze jer su odbili revizorskom timu staviti na raspolaganje podatke iz službenih evidencija i dokumentaciju. Ta je dokumentacija, po njegovoj tvrdnji, bila neophodna za obavljanje kontrole zakonitosti korištenja prava za 63 korisnika umirovljena pod povoljnim uvjetima.

Čak je tvrdio kako je svjestan pritisaka i prakse pojedinih pravosudnih tijela u ZHŽ. Nakon presude Županijskog suda, ministar Helez će morati ispraviti svoje odluke i pred kraj mandata teške volje priznati kako nije bio u pravu i kako su njegove optužbe neutemeljene.

No, kako navodi ovaj list, vlasti hrvatskih općina i županija iz Hercegovine, udruge branitelja i invalida rata tužit će Zukana Heleza. Njegove izjave, stenogrami sa sjednice federalne Vlade u kojoj cijelu zapadnu Hercegovinu Helez kvalificira kao banditsku koja ruši FBiH i ne poštuje njezine zakone, kako navode, ide na ruku tužiteljima.

U dokazivanju pravde na ruku im ide i odluka Ustavnog suda FBiH koji je, navodi Večernji, utvrdio da član 9 Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite FBiH, u dijelu koji se odnosi na odluke izdane u upravnom postupku na temelju izjava svjedoka, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Večernji list