ŠOK I NEVJERICA Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) nova vozila će nabaviti MRM Ljubuški

Davorin Primorac BHANSA

Nabavku novih automobila Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) kojom rukovodi Davorin Primorac, poznatiji kao zet Dragana Čovića realizirati će MRM iz Ljubuškog, poznat kao omiljena tvrtka za nabavku automobila stranke HDZ BiH.

Portal Hercegovina.info o ovoj je javnoj nabavci već pisao u više navrata.

Nekoliko elemenata izazvalo sumnje

U početku je raspisani javni natječaj za tri putnička motorna vozila s pogonom na sva četiri kotača, te jedno putničko vozilo, dakle ukupno 4 vozila za 360 tisuća maraka bez PDV-a, bio sumnjiv zbog nekoliko elemenata. 

Davorin Primorac BHANSA

Najprije, "tehničke specifikacije u natječajnoj dokumentaciji tako precizirane da ukazuju na točno određene modele vozila koje žele nabaviti što je u suprotnosti s odredbama Zakona o javnim nabavkama jer se diskriminiraju drugi proizvođači/ponuđači koji bi možda mogli ponuditi vozila iste klase samo drugi model", pojasnio je stručnjak za javne nabavke Slobodan Golubović za Hercegovina.info

Golubović dalje objašnjava: "Ugovorni organ nabavku nije podijelio na lotove obrazlažući kako ''nema potrebe za podjelom na lotove'', što je u suprotnosti s istinom. Naime, u konkretnom slučaju ugovorni organ je prema Zakonu o javnim nabavkama trebao i mogao podijeliti predmet nabavke na lotove kako bi omogućio konkurentnost malim i srednjim poduzećima koji bi možda mogli sudjelovati u postupku s ponudom za jedan ili više traženih modela, a na način na koji je radio ovaj ugovorni organ konkurencija je značajno ograničena."

Davorin Primorac BHANSA

Već smo u lipnju znali tko pobjeđuje na natječaju

Dosadašnji uzorak javnih nabavki HDZ-u bliskih agencija i institucija, te njihov dugogodišnji modus operandi ukazivao je na to što smo od početka tvrdili, da je javni natječaj najprije skrojen za određene modele automobila, a zatim i za jednog specifičnog ponuđača.

I sve najavljeno se i ostvarilo. Prema Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača, objavljenoj na stranici BHANSA-e, vidi se kako je tendersku dokumentaciju za vozila Toureg, Tiguan i Golf A8, preuzelo čak 18 tvrtki.  

Međutim, kako ispada, od njih 18, ponuda samo jedne je ispunjavala sve uvjete. Ta jedna je, pogađate, MRM Ljubuški.

Davorin Primorac BHANSA

Ova tvrtka, čiji dio voznog parka stradao u nedavnom požaru koji je zahvatio mostarski Ferro Keš, tako je dobila posao vrijedan 359.960 KM, bez PDV-a.

S obzirom na to da je procijenjena vrijednost nabavke bila 360.000 KM, vidljivo je kako je najpovoljnija odnosno jedina ponuda bila tek za 40 KM niža.

Sve detaljno nacrtano

O tome je za naš portal govorio i Slobodan Golubović. "Ovaj postupak nabavke je apsolutno jasan ako pogledamo natječajnu dokumentaciju u kojoj je sve do detalja nacrtano, odnosno, preciznije, naštimano. Uz malo detaljniju analizu natječajne dokumentacije s velikom sigurnošću se mogu identificirati i precizni modeli koje ugovorni organ želi nabaviti, tako da je prema našem mišljenju sasvim jasno da je ovaj postupak nabavke namijenjen točno određenom ponuđaču s kojim je sve unaprijed dogovoreno kao što je slučaj s 99,99% postupaka nabavki vozila u Bosni i Hercegovini", zaključuje Golubović. 

Davorin Primorac BHANSA

A njegov projekt Pratimo tendere analizirao je natječaj, te objavio i točne modele automobila u kojima će se voziti zaposlenici Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA).

Davorin Primorac BHANSA
Modeli vozila koja nabavlja BHANSA

Tako je već unaprijed bilo poznato da se ovoj Agenciji nabavlja jednog VW Touarega sa full opremom, zatim dva vozila VW Tiguan sa pogonom na sva 4 kotača, te jednog novog Golfa A8.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.