POČASTILO SE I VIJEĆE MINISTARA Od HDZ-ove omiljene tvrtke MRM kupuju četiri skupocjena Audija i jedan VW

mrm ljubuški,Vijeće ministara,nabavka automobila,službeni automobil
fokus

Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH izvršilo je veliku nabavku skupocjenih vozila, i to, praktično, jednim potezom odnosno tenderom.

Kako saznaje Fokus, za kupovinu pet vozila izabrali su jednog ponuđača, a to je firma M.R.M. export-import d.o.o. Ljubuški koja često pobjeđuje na tenderima institucija na svim razinama. S njom su prije nekoliko dana potpisana dva ugovora, i to za Lot 1 i Lot 2 ove javne nabavke.

Za kupovinu Audija A6 50 TDI quattro Tiptronic, Audija Q5 Sportback 40 TDI Quattro Stronic, zatim za Audija A4 35 TFSI, Audija A4 35 TFSI Stronic, te Arteona 2.0 TDI DSG 4Motion iz proračuna je, bez uračunatog PDV-a, izdvojeno ukupno 453.911 KM. Ukoliko se na ovu cifru doda i PDV onda ukupna cijena za vozila iznosi 531.075 KM.

Fokus.ba imao je uvid u tendersku dokumentaciju u kojoj je vidljivo da su pojedine stavke za željena vozila do u milimetar „nacrtane“.Tako se, primjera radi, tražilo vozilo s minimalno 145 kW, čija dužina mora biti minimalno 4860 milimetara, a širina maksimalno 2150 milimetara. Zapremina prtljažnika, prema specifikaciji, morala biti minimalno 500 litara.

Specijalizirani portal Pratimotendere.ba pratio je ranije proces raspisivanja ovog tendera te je ustanovio da je vršena izmjena i dopuna planskih dokumenata s ciljem ubacivanja nabavke u planske dokumente. Inače, tender je prvobitno bio raspisan 29. svibnja.

Nadalje, u analizi portala Pratimotendere.ba ustanovljeno je da tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača, te da je tenderska dokumentacija naknadno mijenjana.