IMAMO LI UOPĆE DRŽAVU Osuđenik-ravnatelj ogledalo je Bosne i Hercegovine

Čekić
Ilustracija

27.588 osoba u HNŽ-u krajem prosinca ne radi, stotine njih je spremno za rad u prosvjeti, no nikada neće dobiti priliku. S druge strane, pravomoćni osuđenik Semir Šejtanić mjesecima je ravnatelj škole u Mostaru. Osim što je krivotvorio dokumentaciju za što je i osuđen, Šejtanić je predriblao tromi sustav, izvadio uvjerenje o nekažnjavanju prije nego li je proknjiženo, te konkurirao za ravnatelja – i prošao.

Čekić

Sa svime je upoznat resorni ministar Rašid Hadžović, županijski prosvjetni inspektor, a kaznenu prijavu o ovom predmetu podnijeli smo i Tužiteljstvu HNŽ-a. Prošlo je već deset mjeseci. 

Sve navode iz prijave našeg portal Tužiteljstvu su potvrdile i nadležne instance. Osuđenik ravnatelj pravomoćnu presudu protiv vlastite malenkosti zaprimio je 28. listopada 2021. godine, a unatoč statusu pravomoćno osuđene osobe, u međuvremenu je sebi pribavio uvjerenje o nekažnjavanju te isto svjesno priliožio na natječaj za direktora JU Osnovne škole “Mujaga Komadina”, gdje je već bio ravnatelj. Osim što je donio dokument za koji zna da je nevalidan, on je i kao direktor morao spriječiti imenovanje samog sebe zbog nevalidne dokumentacije. 

Čekić

Međutim, u BiH je davno vuk ujeo kenjca. 

Šejtanića je sud u Mostaru proglasio krivim zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenje službene isprave, a što je potom potvrdio i Županijski sud. Osuđen je na uvjetnu osudu, odnosno zatvor od 10 mjeseci, a što se neće izvršiti ako ne počini novo kazneno djelo. On je novo nedjelo počinio kada je kao pravomoćni osuđenik donio uvjerenje o nekažnjavanju.

Prije devet i više mjeseci smo sve prijavili Tužiteljstvu HNŽ-a. Ni kao prijavitelj, ni kao medij ne dobivamo konkretne informacije o ovom predmetu, osim 'predmet je presigniran drugom tužitelju', 'istraga je tijeku', 'vrši se uvid u spis i slično'.

Treba li još podsjećati zbog čega je osuđen Šejtanić? Pravomoćnom presudom Županijskog suda Šejtanić je osuđen jer je svjesno svojim potpisom ovjerio službenu ispravu kojom je krivotvorio podatke o radnom iskustvu Alena Kajtaza, koji se temeljem te dokumentacije zaposlio na mjestu tajnika Federalnog ministarstva obrazovanja. Kada je stranačkog kolegu uhljebio u ministarstvo krivotvorenom dokumentacijim, Šejtanić je onda sebe, uz stranački SDA blagoslov uhljebio u školu.

U svakoj normalnoj europskoj državi kakvima težimo Šejtanić već odavno ne bi bio ravnatelj, ispitivala bi se uloga ministra, školskog odbora, prosvjetnog inspektora zbog činjenice da su osuđenika postavili na čelo škole, brujali bi svi mediji.

Međutim, mi smo u Bosni i Hercegovini, ovdje je pravda selektivna i spora, za neke brza za sitnicu, za one što su ukrali milijune je nema uopće. Grč i čir na želucu, te dodatan motiv za bijeg iz BiH svakako narodu daje tromo i politički ovisno pravosuđe.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.