ČITATELJI IZABRALI Najgore ocijenjeni članovi Vlade HNŽ na odlasku su Herceg, Opsenica i Hadžović

Njagori ministri u vladi hnž nevenko herceg goran opsenica rašid hadžović

Anketu portala Hercegovina.info u kojem smo pozvali čitatelje da glasuju za trojicu najlošijih članova odnedavno bivše Vlade HNŽ predvođene Nevenkom Hercegom ispunilo je oko 1.500 naših čitatelja.

U popratnom tekstu podsjetili smo na nekoliko najvećih afera i gafova koji se vežu za ljude koji su vodili ovu županiju od 2015. godine, poput zapošljavanja i isplate poticaja članovima obitelji, neustavnom zatvaranju građana u razdoblju pandemije korona virusa, gubljenja baze proračunskih korisnika, zbog koje su kasnile plaće i prijetili socijalni nemiri, te naravno ogromnog nezadovoljstva medicinskih djelatnika koji trenutno štrajkaju, između ostalog baš i zbog odlazeće županijske vlade.

Najviše loših ocjena za premijera HNŽ

Najviše negativnih ocjena naših čitatelja, čak 340 dobio je premijer Nevenko Herceg. Herceg time uvjerljivo vodi na listi članova Vlade čijim radom i učinkom javnost nije zadovoljna.

Budući da je cijela vlada većinu vremena izgledala kao raštimani orkestar, logično je da će onaj tko je treba biti dirigent na sebe navući i najveću odgovornost za neuspjeh.

Hercegu se zadnjih osam godina spočitavalo svašta. Od zapošljavanja članova obitelji u elektroprivredi, zapošljavanja djece stranačkih kolega pri Vladi, sakrivanja novčanih transfera, opća netransparentnost i izbjegavanje prihvaćanja odgovornosti.

Najgorim ministrom proglasili ste Gorana Opsenicu

Na drugom mjestu po broju negativnih ocjena nalazi se, očekivano Goran Opsenica. Budući da Herceg tehnički nije ministar, po ocjenama građana, najgorim ministrom u prethodnom sazivu vlade po izboru naših čitatelja možemo proglasiti Opsenicu. Ovaj liječnik po struci na sebe je navukao gnjev zdravstvenih radnika koji su po koeficijentu i satnici među najslabije plaćenim u cijeloj državi. Opsenici se prigovaralo i zbog čestih promjena nacionalnosti, ponekad se izjašnjavao kao Hrvat, ponekad kao Srbin, ovisno o tome što je njemu i HDZ-u u tom trenutku odgovaralo.

Nakon Općih izbora 2018. godine, otkriveno je da se izjasnio kao Srbin kako bi ušao u Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Iako je negirao da je to učinio, a njegovu hrvatsku nacionalnu pripadnost „branio“ je i lider HDZ-a Dragan Čović, Centralna izborna komisija objavila je potpisanu izjavu o prihvaćanju kandidature u kojoj je stajalo da je srpske nacionalnosti. Prije toga četiri godine proveo je u Vladi HNŽ izjašnjavajući se kao Hrvat i popunjavajući hrvatsku poziciju.

Opsenica je pokušao napustiti vladu ponudivši ostavku na mjesto ministra zdravstva, no Skupština HNŽ nikada je nije prihvatila. Nakon ministarske fotelje čeka ga fotelja u Parlamentu Federacije u kojoj će zamijeniti Antonija Sesara. Opsenica će u Parlament ući sa mizernih 1.295 glasova.

Hadžović dodatno srozao obrazovanje

Na trećem mjestu liste najlošije ocijenjenih ministara po mišljenju čitatelja portala Hercegovina.info nalazi se Rašid Hadžović iz SDA koji je osam godina proveo u fotelji ministra obrazovanja, znanosti i sporta. Hadžović je skupio 172 negativna glasa. Za njegovog mandata pamti se nekoliko štrajkova nezadovoljnih prosvjetnih radnika, slavljenje ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina, držanje pravomoćno osuđenog krivotvoritelja Semira Šejtanića na čelu Osnovne škole Mujaga Komadina u Mostaru, isplata 220.000 KM za RTV Herceg Bosne koju je Federalni ured za reviziju proglasio nezakonitim, te organiziranje nagradne igre u kojoj je dijelio karte za koncert Dine Merlina preko stranice ministarstva. Predmetom sprdnje postao je kada je presjekao vrpcu povodom postavljanja novih zavjesa na jednoj školi i kada je putem facebooka pitao roditelje jesu li za odgodu nastave u HNŽ.

Preletač koji je 'pogurao' sestru interventnim sredstvima

Na trećem mjestu nalazi se ministar gospodarstva Željko Laketić. Ovaj ministar iz srpske kvote poznat je kao najveći preletač u Hercegovoj vladi. On je u vladu ušao kao član SDA 2015. da bi pet godina kasnije prešao u SBB. Stranku Fahrudina Radončića napustio je kako bi prešao u Kljakin NES koji je trenutni partner SDA koju je prvotno napustio.

Laketićev mandat obilježio je skandal sa dodjelom interventnih sredstava za hitne slučajeve tvrtkama svoje sestre, ali i brata svog kolege iz Vlade, Suada Balića.

Posljednjih godina iz njegovog ministarstva dodijeljene su brojne sumnjive koncesije za razne solare, kamenolome i slične objekte za koje mještani tvrde da im nanose štetu.

Rezultati ankete pokazali- Najbolje se ne pojavljivati

Slijede Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova sa 123 glasa, što pokazuje kako građani ove županije nisu zadovoljni radom MUP-a posljednjih osam godina, te Adnan Faladžić, ministar financija sa 102 glasa. 

Zanimljivo, najmanje negativnih ocjena dobili su Stjepan Krasić, ministar prometa i veza, te Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša, dvojac koji se najmanje čuo i pojavljivao u javnosti. Krasića tako ne prepoznaje ni Google niti je moguće naći neki recentan intervju s njim ili neku njegovu izjavu, dok je Teletović već neko vrijeme bolestan, te kako saznajemo, svoje ministarske dužnosti posljednjih godina praktički nije ni vršio.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.