OTVORENO PISMO MINISTRU LAKETIĆU Građani Gubavice i Pijesaka u strahu da ne postanu otok u moru solara

Željko Laketić

Udruga građana "Gubavica" uputila je pismo ministru gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Željku Laketiću, pozivajući se na Član 11. Zakona o slobodi pristupa informacijama. Pismo propituje postupak davanja u koncesiju državnog zemljišta – erar u površini od 1200 duluma određenim gospodarskim društvima radi izgradnje solarnih elektrana za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije na lokalitetu Gubavica i Pijesci, Grad Mostar.

Pisali su raznim institucijama

U pismu se traži od ministra Laketića da građanima pruži potpune informacije o sljedećim pitanjima:

  1. Je li točno da je Ministarstvo gospodarstva HNŽ, kojem je Laketić ministar, 18. kolovoza 2023. godine uputilo zahtjev Vijeću Grada Mostara za dodjelu koncesije privrednom društvu EUROPA SOLAR d.o.o. Široki Brijeg za izgradnju četrnaest elektroenergetskih objekata? Udruga također želi biti informirana o trenutnom statusu i fazi procesa dodjele dozvola/koncesije za navedeno gospodarsko društvo.

  2. Traže i informacije o fazi procesa u kojoj se nalaze još dva gospodarska društva, PROTON PLUS d.o.o. Mostar i ROVER d.o.o. Mostar, u pogledu dobivanja dozvola/koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje električne energije na lokalitetu Gubavica.

Udruga je također istaknula nezakonito raspolaganje državnom imovinom u slučaju EUROPA SOLAR d.o.o. Široki Brijeg, te je ukazala na nepravilnosti u postupku izdavanja urbanističkih suglasnosti za projekte izgradnje fotonaponskih elektrana u selima Pijesci i Gubavica.

Solari se grade na 18 metara od privatnih kuća

Investitor ROVER d.o.o. Mostar je za projekt izgradnje fotonaponskih elektrana u selu Gubavica zatražio koncesiju od Ministarstva gospodarstva HNŽ za izgradnju fotonaponskih elektrana između zaseoka Elezovina, Bajlovina i Tolovina, na nekretninama koje u naravi predstavljaju Pašnjak 3 kategorije, u površini 360 duluma u neposrednoj blizini kuća (na udaljenosti 18 m od privatnog stambenog objekta), te u prostoru i na način koji neposredno ugrožava privatno vlasništvo trećih lica na način da u cijelosti okružuje imanje obitelji Kodro, od njega praveći enklavu.

U pismu se naglašava da mještani Gubavice i Pijesaka nisu imali mogućnost sudjelovanja u javnoj raspravi, niti su bili uključeni u postupak izdavanja urbanističke suglasnosti, što je u suprotnosti sa Zakonom o upravnom postupku i Zakonom o prostornom uređenju. Iz udruge tvrde da su više privatnih osoba i udruga uložili žalbe putem odvjetnika na dobivanje urbanističke suglasnosti društvima EUROPA SOLAR d.o.o. Široki Brijeg i ROVER d.o.o. Mostar.

U zaključku, udruga ističe da se ne poštuju određeni zakoni koji reguliraju prenamjenu i raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, te apeliraju na nadležne organe da postupe u skladu sa zakonom. Naglašavaju da mještani Gubavice i Pijesaka nisu protiv solarnih elektrana, ali insiztiraju na zakonitom postupanju i uključivanju lokalne zajednice u procese donošenja odluka koji utječu na njihov životni prostor i okolinu.

Otvoreno pismo građana Gubavice i Pijesaka u nastavku prenosimo u cijelosti: 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.