ODLAZE NAJGORI IKAD Poticali braću i sestre, zaposlili djecu, izgubili korisnike, zatvarali građane u karantenu...

Vlada HNŽ Nevenka Hercega

Odlazeći premijer Nevenko Herceg čestitavši novoimenovanoj Vladi i zaželjevši joj uspjeh u radu, ocijenio je zadnjih osam godina rada „zahtjevnim, ali i uspješnim“.

„U puna dva mandata predano smo odradili vrlo zahtjevan posao i držim kako smo profesionalno i dostojno odgovorili postavljenoj zadaći. Odgovorno i domaćinski smo skrbili za županijske financije i ostavljamo proračun u daleko boljem stanju od onog u kakvom smo ga zatekli. Ostavljamo stabilnu Županiju, punu riznicu i stanje proračunskog suficita, s razvijenom razvojnom dimenzijom, na što sam osobito ponosan. Zbog svega ovoga, smatram kako će kolege koji dolaze moći ispratiti obveze i traženja proračunskih korisnika, kao i onih koji se sufinanciraju iz proračuna i naših izvanproračunskih fondova“, poručio je Herceg.

Ako ćemo izuzeti njegovo subjektivno procjenjivanje i ocjenjivanje samog sebe, objektivno bi bilo reći da odlazi jedna od najgorih županijskih vlada ikad.

Navest ćemo skandale koji su obilježili Hercegovu Vladu: 

PREMIJER i domaćinsko upravljanje

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg (HDZ) odobrio je u 2020. da se Marinadi Nike Marušića dodijeli 50 tisuća KM interventne pomoći u okviru subvencija privatnim poduzećima. Sredstva su dodijeljena kroz program Ministarstva gospodarstva HNŽ. U Marinadi mu je prosječan broj zaposlenika te godine bio 1, samo direktorica Maja Marušić. Uplata javnih sredstava privatnoj tvrtki direktoru Fonda pri Vladi u vrijeme pandemije, kada su brojnim tvrtkama bila zatvorena vrata, premijeru nije bila sporna. Narednih godina se to samo podebljava.

Zadnjeg dana prosinca 2021. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ odlučuje da tvrtki Marinada, kao i kompaniji Jaffa komerc iz Mostara, dodijeli po 200 tisuća KM, i to iz interventnih sredstava, čime je prekršeno 118 zakona, budući da sama riječ opisuje za što bi Vladi trebala služiti interventna sredstva. Međutim, interveniraju u džep Marušiću. 

Nakon što su o svemu počeli pisati mediji, javna sredstva za privatnu Nikinu tvrtku se šalju i posredno. Naime, ministarstvo poljoprivrede HNŽ je Gradu Mostaru prebacilo 25 tisuća maraka za Niku Marušića i 15 za Jaffu Nedima Badžaka, ali ne direktno, nego što bi rekli naši stari - po magaretu. Sredstva je isplatio Grad Mostar.

GOSPODARSTVO i domaćinsko upravljanje proračunom u praksi (Željko Laketić, NES)

Federalna uprava policije istraživala je Ministarstvo gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije na čijem je čelu ministar Željko Laketić i izuzela dokumentaciju u vezi s dodjelom poticaja gospodarstvenicima u 2019. godini. Ministrovoj sestri leglo je oko 100 tisuća maraka, baš kao i bratu ministra Suada Balića. Laketić je novac dodjeljivao vlastitoj sestri Vedrani Nurković. I to interventna sredstva namijenjena za hitne slučajeve. Ona je pak medijima kazala: "Nema to veze, sve je išlo po procedurama, mi smo se prijavili na javne pozive i dobili sredstva". Obrt Tarra iz Mostara u vlasništvu obitelji Vedrane Nurković od 2017. do 2019. dobio je ukupno 60 tisuća KM od Ministarstva gospodarstva HNŽ. Od toga, dio sredstava ministrova sestra dobila je iz fonda za hitne slučajeve.  U 2020. Vedrana Nurković i Adis Sarić osnivaju novu TVRTKU – Tarra Company i odmah iste godine od Ministarstva gospodarstva dobivaju 22.500 KM. Sljedeće, 2021. još 20.000. Ukupno, od 2017. do 2021. više od 100 tisuća KM. Također, vlasnik tvrke Agrojata iz Konjica Uzejir Balić je brat ministra pravosuđa HNŽ Suada Balića. Od Ministarstva gospodarstva dobili su oko 100 tisuća KM u posljednjih nekoliko godina. Ove radnje razotkrio je Žurnal.

Vlada HNŽ Nevenka Hercega


POLJOPRIVREDA i domaćinsko upravljanje poticajima (Donko Jović)

Poljoprivredom su se u HNŽ-u, reklo bi se po poticanju ministra Jovića, bavili većinom Čapljinci.  Pri isplatama novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete za dodjelu novčane potpore subvencija nabave novih motokultivatora i priključaka za motokultivator (čitaj freza) dominirao je ministrov grad. Primjerice, u kategoriji traktori dominirala je Čapljina, odakle je i resorni ministar Donko Jović, a subvenciju za traktore dobilo je 12 osoba i/li tvrtki iz Čapljine, od ukupno 27 subvencioniranih. To bi značilo da je Čapljina uzela skoro pola subvencije za traktore.  

NOVI VIRUS i domaćinsko upravljanje narodom

Potpunu odsutnost zdravog razuma Vlada je pokazala za vrijeme pandemije koronavirusa. 9. travnja 2020. donijeli su zapovijed o zabrani kretanja građana na području HNŽ izvan mjesta prebivališta, s ciljem ograničavanja civilnog prometa između općina/gradova na području HNŽ. Stožer civilne zaštite HNŽ, predvođen Eugenom Ćubelom gubio se u vrijeme kad je narodu trebala prisebna vlast. Koronavirus je u Hercegovinu došao spontano, sazad, onako kako nam i treba da se razbudimo. Pošast koja nas je k'o u apokaliptičnim filmovima utjerala u naše domove, otvorila nam je široko i oči. Zabranivši kretanje van mjesta prebivališta u HNŽ-u, omogućili su Širokobriježanima da komotno dođu u Mostar, a Mostarcima zabranili da odu u Čapljinu ili Jablanicu.

Vlada HNŽ Nevenka Hercega

Samo luđe od toga bilo je zatvaranje ljudi koji se vraćaju iz inozemstva u karantene. Opravdano je bilo da se osobe koje su se, ni krive ni dužne zadesile s one strane granice, testiraju i pošalju u samoizolaciju svojih domova. Umjesto toga županije su prepisivale odluke iz Federacije, ne preispitujući njihovu zakonitost, te tražile sprovođenje vlastitih građana u karantene. HNŽ je među zadnjima Federaciji postavila pitanje o opravdanosti karantena.


 DOMAĆINSKO zapošljavanje i briga za narod

Premijer Nevenko Herceg domaćinski je brinuo i o zapošljavanju svoje rodbine, i rodbine stranačkih dužnosnika, ali prioritetno svoje. 

Na radno mjesto referent-tehnički tajnik u Uredu predsjednika Vlade HNŽ kćerku Davora Čordaša, dužnosnika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), te bivšeg potpredsjednika Republike Srpske i ministra za izbjeglice i raseljene osobe.

Hercegov sin Antonio primljen je u Elektroprivredu HZHB, a premijer na odlasku nije se pobrinuo samo za vlastitog sina, nego je i bratova sina Šimuna Hercega, kojeg je osvježio novim poslom i biti će pomoćnik ministru pravosuđa u HNŽ.

Striko mu je iz proračuna dodijelio i pomoć mladim znanstvenicima-istraživačima s područja Hercegovačko-neretvanske županije, te je bio drugi na listi dobitnika. 

DOMAĆINSKO UPRAVLJANJE proračunskim korisnicima

Ministarstvo financija, na čelu s Adnanom Faladžićem izgubilo je 2021. kompletnu bazu proračunskih korisnika u HNŽ-u, te su ih škole i institucije morale unositi ručno. 

Ministarstvo financija HNŽ-a na čelu s ministrom Adnanom Faladžićem u ožujku je u potpunosti izgubilo bazu od 6.000 proračunskih korisnika, te se u potpunosti obesmislilo. Potom su knjigovođe u školama i drugdje prikupljale podatke jednog po jednog djelatnika, što se unosilo u server. U međuvremenu su plaće za ožujak i svibanj isplaćivane po veljači. Nastupio je potpuni kolaps, za koji se ministar nikada nije ni ispričao. 

Ima i ministara u Vladi koji su imali vrlo malo veze sa svojim poslom. Tako Goran Opsenica u koroni nije uopće osjećao odgovornost da se obraća građanima, a on i prvi mu suradnici sustavno su radili na tome da ponize zdravstvene djelatnike koji su marširali ulicama tražeći koju markicu veću plaću. U aferi Peti kat ministar se borio da ostane u ZZO-u Rade Bošnjak, odnosno njegova bliska prijateljica. I o prosvjeti bi se dalo nekoliko romana napisati, i domaćinskom upravljanju školama. 

Hvala Bogu pa je „domaćinska skrb“ o HNŽ-u konačno završila. Nova Vlada neće se morati mnogo truditi da bude bolja, jer dolaze iza najgorih.

Portal Hercegovina.info čitatelje pita da u anketi ocijene tko je bio najgori od svih članova odlazeće Vlade HNŽ?

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.