ZA PRSTE POLIZATI Ivana Soldo iz MasterChefa otkriva sjajne recepte za kuke koje morate isprobati

Ivana Soldo recepti za kuke
Hercegovina.info

Dolaskom proljeća napokon smo dočekali prve hercegovačke kuke - zelene plodove koji su ne samo ukusni, već su i poznati kao pravo "carsko povrće" zbog svoje izuzetne hranjive vrijednosti. Ovi plodovi su prava riznica vitamina, minerala i antioksidansa. Bogate su vitaminima C, A, K i B kompleksa, kao i mineralima poput kalcija, kalija, mangana i inulin. Osim toga, sadrže i razne fitonutrijente koji su korisni za zdravlje.
 
Kuke se mogu pripremiti na mnogo različitih načina; mogu se pirjati, kuhati na pari, pržiti, peći, a u nastavku vas čeka nekoliko jednostavnih, a opet super-ukusnih recepata koje je odabrala i odobrila ovogodišnja kandidatkinja MasterChefa - Ivana Soldo.

Kuke

Hercegovačka kajgana

Kajgana je najčešći način pripreme kuka u Hercegovini, a svaki kuhar ima svoj specifičan način pripreme i omiljene dodatke. Prije pripreme, kuke se uvijek isperu pod mlazom hladne vode i nježno posuše. Važno je da se neželjene nečistoće temeljito uklone, a povrće pripremi za daljnju obradu.
 
„Ja osobno preferiram minimalnu termičku obradu kako bi kuke zadržale što više hranjivih tvari. Zato se često naglašava da pretjerana obrada može dovesti do gubitka njihovih svojstava. Svaki kuhar ima svoj pristup - neki vole blago kratko prokuhati kuke, dok drugi preferiraju lagano prženje ili čak konzumaciju sirovih. U svakom slučaju kajgana od kuka može biti prava poslastica kada se pripremi s pažnjom i ljubavlju, a sad ću vam pokazati kako ja to radim“, izjavila je za Hercegovina.info Ivana Soldo.

Kuke
 
Sastojci

Jedna vezica kuka
4 jaja
Maslinovo ulje
Začini (Sol, papar)
 
Po želji: 
Livanjski sir (ili neki drugi sir po izboru)
Priprema
Korak broj 1:
Da biste pripremili kajganu od kuka na tradicionalan način, prvo dobro umutite jaja kako bi se zrak ravnomjerno izmiješao s bjelanjkom i žumanjkom. To će rezultirati kajganom koja je prozračna i mekana.
 
Korak broj 2:

Zatim, stavite tavu na srednje jaku vatru i pričekajte da se dobro zagrije. Preporučuje se dodavanje extra djevičanskog maslinovog ulja na zagrijanu tavu kako biste spriječili da se jaja zalijepe. Možete dodati i malo maslaca kako biste pojačali okus kajgane.
 
Korak broj 3:

Dodajte kuke koje ste prethodno narezali na komadiće dužine otprilike 2 centimetra. Neka kuke samo lagano dinstaju u ulju, tek nekoliko minuta, samo da malo uvenu.
 
Korak broj 4:

Zatim dodajte prethodno umućena jaja i začine po želji. Miješajte jaja kontinuirano špatulom, kako bi se jaja ravnomjerno pekla, a da se ne stvori korica po vrhu.

Kuke
 
Korak broj 5:

Na kraju, pospite kajganu s naribanim livanjskim sirom kako biste dodali bogatstvo okusa i teksturu jelu. 

Sada je vaša kajgana od kuka spremna za posluživanje - sočna, mirisna i puna okusa, idealna za uživanje u obroku koji će zadovoljiti sva osjetila. Možete je poslužiti uz domaću puru i uz sitno narezanu pancetu.

Rižoto od kuka

U slučaju da se nađete s vezicom kuka, a niste sigurni kako ih najbolje iskoristiti, počastite se odličnim ručkom gotovim za manje od pola sata. „Ljepota je u jednostavnosti, a to pogotovo vrijedi kada su kuke u pitanju. Toliko su pune okusa da ih je jednostavno prava šteta servirati uz neku dominantniju namirnicu, jer je lako moguće da će ih zasjeniti“, objašnjava nam ova simpatična Čitlučanka. Evo i što je sve potrebno da iznenadite svoje okusne pupoljke. 
Sastojci
Jedna vezica kuka
80 grama riže
1 manji luk
Pola litre povrtnog temeljca
Maslinovo ulje
Maslac
Začini (Sol, papar)

Kuke

Priprema

Korak broj 1:

Prije svega, operite kuke pod mlazom hladne vode kako biste uklonili bilo kakvu prljavštinu ili nečistoću. Nakon što ih očistite, nježno ih osušite kuhinjskim papirom. Zatim, narežite kuke na manje komadiće.
 
Korak broj 2:

Sitno nasjeckajte jedan manji luk, a u međuvremenu zagrijte pola litre povrtnog temeljca u loncu na umjerenoj vatri.
 
Korak broj 3:

U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i lagano pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte rižu u tavu i pažljivo je promiješajte kako bi se obložila maslinovim uljem i lukom. Postepeno dodajte povrtni temeljac dok riža ne bude kuhana. Pred kraj kada je riža još „pod zub“ dodajte narezane kuke u tavu i kratko ih dinstajte dok ne omekšaju i puste svoje arome i po potrebi dodajte temeljac.

Korak broj 4:

Pred kraj ugasite vaš rižoto i mantekirajte s kockicom ili dvije maslaca i začinite solju i paprom prema vašem ukusu.
 
Ovaj rižoto od kuka je ukusan, kremast i pun okusa, idealan za uživanje u obiteljskom obroku ili večeri kod kuće. Uživajte u kuhanju i uživanju u ovom jednostavnom, ali izuzetno ukusnom jelu!

Kuke

Krema juha od kuka

Kuke koje ste nabrali tijekom šetnje prirodom što prije iskoristite za pripremu ukusne juhe. „Priprema ove krem juhe je jednostavna, a rezultat je osvježavajući obrok koji se može konzumirati i ohlađen u vrućim proljetnim i ljetnim danima. Ostaci juhe također se mogu zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do nekoliko mjeseci, što je izvrsno rješenje za brzi obrok kad vam zatreba“, kaže nam Ivana.
 
Sastojci:

100 grama kuka
1 krumpir
1 luk
Dva režnja češnjaka
Začini (Sol, papar)
Maslinovo ulje
Povrtni temeljac

Priprema

Korak broj 1:

Prije svega, pripremite sastojke za juhu. Operite kuke pod mlazom hladne vode, očistite ih, odrežite dno i vrh, a vrh postavite sa strane. Nakon toga narežite ih na manje komadiće kako bi se lakše kuhale. Ogulite i narežite krumpir na kockice. Sitno nasjeckajte luk i češnjak.
 
Korak broj 2:

U velikom loncu zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te dinstajte dok luk ne postane staklast.
 
Korak broj 3:

Nakon što je luk postao staklast, dodajte narezane kuke i krumpir u lonac. Promiješajte sve sastojke kako bi se dobro sjedinili.
 
Korak broj 4:

Nakon toga, prelijte s povrtnim temeljcem tako da prekrije kuke i krumpir. Pustite da juha zavrije, a zatim smanjite vatru i pustite da se lagano kuha dok kuke i krumpir ne postanu mekani.
 
Korak broj 5:

Kada su kuke i krumpir skuhani, maknite lonac s vatre i ostavite da se malo ohladi. Zatim, koristeći štapni blender ili obični mikser, izmiksajte juhu dok ne postane glatka i kremasta.
 
Korak broj 6:

Nakon što ste juhu izmiksali, vratite je na vatru i ponovno zagrijte, a ovaj put dodajte i one vrhove kuka koje ste ostavili sa strane.
 
Korak broj 7:

Dodajte sol i papar po ukusu te provjerite konzistenciju. Ako je juha pregusta, možete dodati malo vode ili temeljca kako biste je razrijedili.
 
Korak broj 8:

Kada je juha topla i dobro začinjena, poslužite je u zdjelicama. Po želji je možete dodatno ukrasiti svježim začinima ili kapljicom maslinovog ulja.
 
Ova kremasta juha od kuka je ne samo ukusna već i nutritivno bogata, idealna za uživanje kao lagani obrok ili predjelo tijekom toplih proljetnih ili ljetnih dana. Uživajte u njezinom bogatom okusu i teksturi!

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.