Za vitkiji izgled dovoljno je izgubiti samo 100 kalorija

Nemali broj žena kada se pogleda u ogledalo vidi, 10, 15, 20...40 i više kilograma viška i zapitaju se kako to njima moglo dogoditi. Ono što je sigurno je da se ništa nije dogodilo preko noći i da je prekomjerna tjelesna težina rezultat dugotrajne nepravilne prehrane.

No, ono čega većina osoba nije svjesna je, da je dovoljno i 100 kalorija viška na dan i da se kilogrami polako počinju nakupljati. Eliminacijom tih 100 kalorija viška na dan na način da jedete nešto manje i da se bavite nekom fizičkom aktivnošću, može sami sebi pomoći u sprečavanju nakupljanja viška kilograma.

Svako pokretanje vašeg tijela je fizička aktivnost, pa tako možete trošiti taj višak kilograma bez da znate da ih trošite jer obavljate svoju dnevnu aktivnost. Zato sve one aktivne osobe, koje vole i malo više posjeti, moraju samo malo povećati svoju fizičku aktivnost.

A, sad na posao...

Evo, kako vrlo lako možete izgubiti 100 kalorija viška.

Vozite bicikl 13 minuta

Kada činite to pravilno, bicikliranje može biti vrlo zabavno ali i efektno. Vožnja bicikla može smanjiti mogućnost pojave srčanih bolesti, visokog krivog tlaka, prekomjerne tjelesne težine i dijabetesa. Može s vas „skinuti" i nekoliko godina, pa će te ne samo se osjećati nego i izgledati mlađe.
Dovoljno je samo 13 minuta vožnje biciklom pet dana u tjednu i sagorjet ćete pet kilograma masnoće godišnje. Naravno, kada i završite s vožnjom, još će se jedno vrijeme nastaviti sagorijevanje kalorija. Naravno, ako za to imate volje i mogućnosti, vozite bicikl i dulje od 13 minuta. Primjerice, vozeći bicikl 20 minuta, vaše tijelo će još sagorijevati masnoće dodatnih 20 minuta nakon što prestanete s fizičkom aktivnošću.

Planinarenje od 15 minuta

Primjerice, na težinu od 68 kilograma dovoljno je da planinarite 15 minuta i potrošit ćete 121 kaloriju. Naravno, mnogo toga ovisi o težini planinarenja koju ste izabrali i naravno, samoj vašoj težini. Ono što je savršeno kod planinarenja je da ne trebate imati mnogo skupe opreme, posebno ako se radi o toplijim mjesecima u godini.

Ako pak želite izgubiti na težini planinarenjem, planinarite četiri puta na tjedan oko 60 minuta. Mijenjajte rute kojima ćete prolaziti, njihovu težinu i intenzitet. Primjerice, jaki tempo će vam omogućiti sagorijevanje viška unesenih kalorija, dok će vam dulje i sporije planinarenje pomoći u sagorijevanju masnoća.

Čistite okućnicu 15 minuta

Ako imate mnogo posla oko okućnice, metenje i čišćenje je prava aktivnost za vas, jer ćete za sat vremena aktivnog čišćenja i metenja potrošiti 272 kalorije. Tako ćete ubiti dvije muhe jednim udarcem, vaša okućnica, garaža, tavan i podrum biti će čisti, a vi ćete potrošiti višak kalorija. Nemojte zaboraviti niti najzabačenije kutke vašeg imanja, koje najčešće zanemarujete.

Plešite 16 minuta na dan

Ples je zabavna aerobna aktivnost koja će povećati razine kisika u vašem tijelu što će vam pomoći u sagorijevanju kalorija. Osim što je važno da izaberete brži i aktivan ples, od kojeg ćete se vrlo brzo početi znojiti, važno je da se radi o plesu kojeg volite. Kako biste sagorjeli 109 kalorija dovoljno je da plešete 10-ak minuta na dan, a ako želite izgubiti na težini, potrebno vam je najmanje 20 minuta plesa. Ako ćete se pak aktivno baviti plesom u sljedećih nekoliko mjeseci, izgubit ćete kilograme, odnosno masnoću, a vaše tijelo će postati zategnutije...

Radite u vrtu 18 minuta

Uzgajajući svoje povrće ne samo da ćete jesti zdravije, radeći u vrtu će vam pomoći u sagorijevanju viška kalorija. Za sat vremena aktivnog rada u vrtu sagorjet ćete 246 kalorija, dok ćete za sat vremena košenja trave sagorjeti 363 kalorije.

Plivajte 20 minuta

Svi znamo da je plivanje jedna od najboljih tjelesnih aktivnosti za sve dobne skupine, jer ne samo da skida teret sa zglobova te ojačava mišićnu masu, plivanjem se vrlo lako tope kalorije i višak masnog tkiva.
Plivanjem razvijate svaki dio tijela, od ruku, nogu leđa...svega.

Kako biste zaista bili sigurni da ćete potrošiti zalihu unesenih kalorija evo jednostavne formule kako točno izračunati potrošnju kalorija u sat vremena.
Lagano plivanje: 1.5 x (težina u kilogramima x 2.2)
Srednja jačina plivanja: 3 x (težina u kilogramima x 2.2)
Brzo plivanje: 5 x (težina u kilogramima x 2.2)

IZVOR: zena.hr