AMINA POBJEGLA OD KUĆE Htjeli joj zabraniti školovanje i optuživali je da se ponaša previše zapadnjački

amina,Maroko,italija
GoFundMe

Italiju je potresla životna priča mlade Amine Chemsi (18), koja je pobjegla od obitelji jer su je ograničavali u izlascima i željeli joj zabraniti školovanje, smatrajući da se "ponaša previše zapadnjački".

Ova mlada djevojka, rodom iz Maroka, ostala je bez oca prije osam godina i došla je u Italiju da živi s majkom i sestrom. Međutim, umjesto da ima njihovu podršku, Amina je proživjela pakao nakon što su saznali za njezinu vezu s vršnjakom. Majka i sestra su joj zabranile izlaske i čitale su joj poruke na mobitelu. Kap je prelila čašu kada su joj rekle da će joj zabraniti daljnje školovanje nakon završetka srednje škole. Tada je Amina odlučila pobjeći.

Prije nekoliko tjedana uspješno je položila državni ispit i postala maturantica, ali ubrzo nakon toga je misteriozno nestala. Prije dva dana se lijepa Amina oglasila i svijetu detaljno otkrila svoju životnu priču, moleći ljude da joj pomognu skupiti novac za nastavak školovanja jer želi više od svega postati liječnica.

"Prije tri mjeseca moja obitelj je, preko jednog poznanika, saznala da sam otpočela ljubavnu vezu i da se oblačim kao 'tinejdžerica sa Zapada', što je dodatno pogoršalo situaciju u mojoj kući. Svaki dan postao je kao noćna mora. Kad god bih došla kući, osjetila bih strah", napisala je Amina.

Tvrdi da su je članovi njene obitelji gledali s mržnjom i razočaranjem, a da je sestra počela i fizički je zlostavljati.

"Sestra je počela da me udara po licu. Svakog dana sve jače i jače. Jedino što sam mogla jeste da plačem, nisam ni smjela da se branin. Ali, njene riječi su me boljele više od udaraca. Govorila bi mi kako sam osramotila obitelj, kako bi me otac mrzio da je živ, da sam mrtva za njih. Govorili su mi najgore stvari, psovali, svakog dana, i tako mjesecima", tvrdi Amina.

Odjeću koju je nosila, a koja nije bila po mjerilima njene majke i sestre, navodno su spalile. Ona kaže da su njena majka i sestra zahtijevale da odustane od daljnjeg školovanja, i da su čak željele da je ispišu iz srednje škole. Tvrdi da to nisu učinile jer bi time osramotile obitelj, pa su joj dozvolile da maturira.

"Iako su me pustile da završim godinu, stalno su me kontrolirale. Tražile su da imam raspored sati, da znaju u minutu svaki odmor. Nekad bi se samo pojavile u školi da vide da slučajno ne pričam s nekim dečkom, pa su mi prijetile da mi neće dozvoliti da maturiram ako nisam dobra", priča Amina.

Navodno, tu nije bio kraj zlostavljanju.

"Kad sam učila, vrata od sobe su morala biti otvorena. Na svakih deset minuta bi ulazile da provjere da li učim ili sam na telefonu. Nisu mi dale da spavam sama, nisam čak smjela sama izaći ni smeće baciti. Nisu me puštale ni minutu. Trpjela sam sve dok nisam postala punoljetna", ispričala je Amina.

Onda je saznala da majka želi da je vodi kod ginekologa da provjere je li još uvijek djevica.

"Rekle su da će, ako otkriju da nisam, na silu me udati, da bi se sačuvala čast obitelji", priča Amina.

Uspjela je pobjeći iz obiteljskog pakla uz pomoć socijalnih radnika i prebačena je u sigurnu kuću.

Tu, kako kaže, nije mogla ostati, zbog čega je morala nastaviti dalje.

"Sada sam sama sa jako malo novca, a moram misliti na svoju budućnost. Želja mi je upisati medicinu, želim postati liječnica. Ne poričem da mi je potrebna pomoć, hrabrost je što uopće to priznajem", napisala je Amina u svom apelu.

Rekla je da će novac koji joj ljudi dobre volje doniraju uložiti isključivo u obrazovanje.

"Sve ću uložiti u svoje obrazovanje, zajedno s novcem koje ću sama zaraditi, jer želim postati ono što sam ocu obećala još kao djevojčica", napisala je Amina.

U roku od 48 sati, više od 200 donatora joj je uplatilo novac, i do sada je skupila oko 4.600 eura, pišu talijanski mediji, dodajući da je njen apel na GoFundMe stranici preko noći postao viralan.

Gradonačelnik gradića Castelnuovo Cilento, gdje je Amina živjela, Eros Lamaida, rekao je da je u pitanju zlatna djevojka.

"Znam da te prate socijalni radnici i da je u tijeku policijska istraga", rekao je Lamaida.

On je rekao da su optužbe koje je Amina iznijela na račun svoje obitelji veoma ozbiljne i da su nezamislive u tako maloj zajednici kakva je njihova.