Dijeta kao lijek od raka dojke?!?

Ovom prilikom vam predstavljamo 'dijetu', ako je tako možemo nazvati, koja bi prema dugogodišnjem istraživanju doktorice Mary Flynn znatno smanjuje rizik od obolijevanja od raka.
Godinama su provođena mnoga istraživanja na ovu temu, također, mnoga istraživanja se rade i danas, no recimo da je slavna dijetetičarka Mary Flynn, nakon 25 godina istraživanja izradila jedinstven program prehrane koji pomaže u borbi protiv raka dojke.
Važno je napomenuti da se ovaj 'dijeta' program odnosi i na zdrave žene (preventivno djelovanje) i na oboljele od raka dojke.
Zašto kažemo dijeta? Primarni cilj ovog programa prehrane je gubitak suvišnih kilograma. Treba znati da gojaznost, odnosno pretilost povećava rizik od oboljenja od raka dojke, a pretilost dolazi i kao jedna od nuspojava liječenja ove opake bolesti.
Gubitak težine je dakle prvi korak, no to je tek početak borbe protiv raka dojke.
Nadalje, da bi liječili rak dojke potrebno je smanjiti biomarkere raka, to su proteini i druge tvari u krvi koje ukazuju na razinu rizika od oboljenja od raka.
Kako znati dali ova dijeta uopće djeluje?
Teško je pričati o izlječenju konkretno, zato rak i nosi epitete opaka bolest, neizlječiva i slično, no sa druge strane treba znati da su provedena istraživanja pokazala odlične rezultate koji potkrepljuju teoriju ovog načina liječenja.
Naime, nedavno istraživanje otkrilo je da su žene koje su se pridržavale ove dijete uspjele da smanje tjelesnu masu, te ono što je više bitno uspjele su poboljšati biomarkere raka.
Dijeta doktorice Flynn bazirana je na mediteranskoj prehrani koja je već prije dokazala učinkovitost u smanjenju rizika oboljenja od raka. Ono po čemu se ova 'dijeta' razlikuje od drugih je i to što su namirnice koje koristimo u ishrani jako ukusne. Način prehrane dopušta da jedete kolače i druge slastice.
Kako se pravilno hraniti?
Ključ je u izboru namirnica, a da bi znali koje namirnice da konzumirate pridržavajte se sljedećih pravila:
Prema preporuci doktorice Flynn trebalo bi da izbjegavate meso, a tu se ubraja riba i drugi mesnati morski plodovi. U biti, meso se ne smatra lošom hranom, no ono uopće nema antikancerogeni učinak koji je ključan u ovom programu. Ako baš ne želite postati vegetarijanac tada birajte do 370 grama mesa tjedno, i to meso peradi ili morskih plodova.
Maslinovo ulje treba da postane izbor za zamjenu ostalih masnoća. Ono je jako bitno u borbi protiv raka dojke. Maslinovo ulje bogato je antioksidansima i vitaminom E. Maslinovo ulje usporava probavu pa vas tako duže održava sitima.
Cjelovite žitarice su važne u borbi protiv raka. One sadrže vlakna koja pomažu u reguliranju tjelesne mase te smanjuju razinu estrogena u krvi. Sve to dovodi do smanjivanja rizika oboljenja od raka.
Povrće obiluje sastojcima koji se uspješno bore protiv raka. Logično je da u vaš režim ishrane ubacite i odgovarajuće količine raznovrsnog povrća. Da bi sačuvali što više zdravih sastojaka u povrću nemojte ga puno obrađivati, potrudite ga se tek lagano prokuhati na maslinovom ulju.
Voće je jako zdravo no treba ga jesti umjereno. Voća možete jesti tri porcije na dan. Ono obiluje ugljikohidratima što znači da je jako kalorično. Da bi jeli voće sa što manje kalorija, trudite se birati voće koje ima prirodno tamniju boju. Što je boja tamnija, to je voće bogatije karotenoidima pa je bolje za vas.
Jela od mlijeka, sira i jaja treba ograničiti na dva obroka dnevno. To su dosta kalorične namirnice, no sa druge strane ne djeluju antikancerogeno, niti imaju neke druge jako zdrave komponente u sebi.

Tek se može preporučiti konzumacija jaja, jer tako možete povećati razinu aminokiselina, vitamina i minerala u vašem organizmu.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com