Što trebate jesti prije spavanja, a što izbjegavati

Što trebate jesti prije spavanja, a što izbjegavati

Nažalost, niste jedini, a nedostatak sna ima brojne posljedice. Jedna od njih je i debljanje.

Znanstvenici sa sveučilišta Harvard zaključili su da osobe koje spavaju šest sati li manje po noći imaju 32 posto veće šanse da tijekom godine dana nakupe i do 15 kilograma viška od onih koji spavaju prosječno sedam sati.

Osim toga san utječe na koncentraciju i produktivnost na poslu. Stoga je bitno dobro se naspavati kako bi se osjećati odmorno, ali i kako bi u konačnici bili zdravi i vitkiji. Na san utječe i hrana koju jedemo prije odlaska na spavanje. I dok nam jedna pomaže da bolje spavamo, druga remeti san i kriva je između ostalog i za česta buđenja usred noći. No, najvažnije pravilo je izbjegavati bilo kakvu tešku hranu u popodnevnim i večernjim satima, a zadnji obrok bi trebao biti najkasnije do 20 sati.

Izbjegavajte: vino
Ritual vam je čaša vina prije spavanja? Možda je vrijeme da stvorite neke nove navike koje će vam pomoći da brže utonete u san. Vino definitivno ne spada u tu kategoriju. Istraživanja su naime dokazala da alkohol, iako nam pomaže da zaspimo brže, u konačnici jako loše djeluje na kvalitetu sna. Dok se vino razgrađuje u organizmu manje vremena provedemo u važnoj REM fazi sna zbog čega se ujutro osjećamo umorno.

Pijte: sok od višnje
Sok od višnje je sjajan prirodni izvor melatonina. Znanstvenici sa sveučilišta u Louisiani otkrili su kako prirodni sok od višnje blagotvorno utječe na san. Istraživanje je pokazalo kako su ispitanici u prosjeku spavali 85 minuta dulje nakon što su dva tjedna svakodnevno popili dvije čaše soka.

Izbjegavajte: kavu bez kofeina
Obožavate kavu, ali ste svjesni da je kofein najveći neprijatelj sna, pa običnu kavu u popodnevnim satima mijenjate onom bez kofeina? Međutim, niste si puno pomogli. Ni kava bez kofeina nije u potpunosti lišena kofeina. Želite li biti sigurni da kofein neće remetiti vaš san ograničite unos kave, te u njoj uživajte najkasnije do 14 sati.

Pijte: čaj od kamilice
Naše bake znale su da je čaj od kamilice najbolji prijatelj dobrog sna. Ako želite spavati kao beba onda si prije odlaska u krevet skuhajte šalicu čaja i to od - kamilice. Istraživanja su pokazala da kamilica pomaže kod nesanice te djeluje umirujuće, stimulira otpuštanje glicina, aminokiseline u tijelu koja nam pomaže da se opustimo pa stoga ovaj čaj djeluje kao blagi sedativ.

Izbjegavajte: sladoled
Sladoled je krcat masnoćama i šećerom koji se neće stići razgraditi prije spavanja, napunit će vas energijom, ali u potpuno pogrešno vrijeme. Osim toga, neka su istraživanja dokazala da uživanje u hrani bogatoj šećerom prije počinka uzrokuje i noćne more, pa dobro razmislite sljedeći put prije nego posegnete za sladoledom. Isto pravilo vrijedi i za sve ostale slatkiše.

Jedite: kokice
Kompleksni ugljikohidrati stimuliraju ispuštanje serotonina, hormona zbog kojeg se osjećamo opuštenije. Kokice su stoga idealan izbor za grickanje uoči odlaska u krevet, a osim toga siromašne su proteinima i masnoćama, a poznato je da ti nutrijenti usporavaju probavu.

Izbjegavajte: tamnu čokoladu
Znamo da je tamna čokolada bogata poželjnim antioksidansima, ali zaboravljamo i da je solidan izvor prirodnog kofeina. Što je čokolada tamnija, to znači da ima više kofeina jer se u njoj nalazi veći postotak kakaovca.

Jedite: med
Ako baš ne možete zaspati bez nečeg slatkog, onda je najbolje zasladiti se žlicom meda. To je prirodni izvor ugljikohidrata koji su zaslužni za dobar san, a osim toga konzumiranjem meda prije spavanja pomažete i bolje sagorijevanje masti tijekom sna.

izvor: tportal.hr