Skriveni šećeri: Čaša bijelog vina ili votka-brusnica? Razlika je u čak 7 žličica šećera!

Skriveni šećeri: Čaša bijelog vina ili votka-brusnica? Razlika je u čak 7 žličica šećera!
Hoćete li ovo ljeto u klubovima ili restoranima naručivati osvježavajući ljetni koktel Cuba libre ili čašicu bijelog vina? O tome biste možda ipak trebali malo razmisliti jer je razlika između ta dva pića nevjerojatnih sedam žličica šećera.

Za sve one koji paze na težinu, vode zdrav način života ili jednostavno ne žele pretjerivati sa šećerom, ispijanje pretjerano zaslađenih pića moglo bi ozbiljno srušiti sve postojeće "healthy" strategije.

Nutricionisti su otkrili da je količina šećera koja se krije u alkoholnim pićima veća nego što se mislilo. Koliko alkoholna pića donose suvišnih kalorija, najbolje pokazuju kokteli koji su mješavina žestokih alkoholnih pića, vina, šampanjca, voćnih sokova, Cola napitaka i drugih raznih dodataka. Ako se uzme u obzir da ljubitelji ovih pića popiju i po nekoliko takvih dnevno, nije teško zaključiti koliko suvišnih kalorija nepotrebno naguraju u sebe.

Tako, primjerice, jedna votka-brusnica sadrži sedam i pol žličica šećera (60 posto preporučenog dnevnog unosa), a ni džin-tonik ne prolazi puno bolje: sadrži čak četiri žličice šećera (ili 36 posto dnevnog unosa), piše Jutarnji.hr.

No, ima i malo dobrih vijesti; mala čaša bijelog vina ima samo jednu i pol žličicu, a crvenog još manje, samo četvrtinu žličice šećera. Prosecco (ali ne naš domaći, već talijanski lagani pjenušac voćnih aroma) sadrži manje od žličice šećera, što znači da sadrži samo jedan posto dnevnog unosa šećera. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, preporučeni dnevni unos šećera za žene je 50 grama, dok muškarci mogu unijeti 70 grama šećera dnevno.

Statistika pokazuje da je od 60-ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas, kako se globalno povećavala potrošnja šećera, isto tako sinkronizirano rasla učestalost obolijevanja od karcinoma, dijabetesa, debljine i srčanih bolesti. Osvijestili smo da se skriveni šećeri nalaze u hrani kako bi joj se poboljšao okus, ali skriveni šećeri kriju se i u osvježavajućim, ljetnim, naizgled "nevinim" alkoholnim pićima.