PROIZVODI KOJIMA JE CIJENA NAGLO SKOČILA Zbog novih sukoba i nestabilnosti u svijetu opet stižu poskupljenja

Skladište šećera

Ovih dana svjedočimo skoku cijena nafte na svjetskom tržištu, što će se odraziti na poskupljenje različitih proizvoda. Rast cijena sirove nafte ponovno izaziva zabrinutost zbog visoke inflacije u globalnoj ekonomiji.

Poskupljenje energenata

Poskupljenje energenata posljednjih godina postalo je ozbiljan problem koji ima utjecaj na globalnu ekonomiju i svakodnevni život ljudi. Porast cijena nafte, plina i ugljena direktno se odražava na troškove prijevoza, proizvodnju energije i grijanje domova. Osim što opterećuje kućne proračune, ovakva situacija dovodi do rasta cijena različitih proizvoda i usluga, što dodatno pojačava inflacione pritiske.

Cijene toalet-papira, ubrusa i proizvoda od celuloze rastu za 30 posto

Cijene celuloze u Kini neprestano rastu, što bi moglo značajno utjecati na rast cijena toalet-papira i ubrusa u Europi. Procjenjuje se da će ovi proizvodi poskupjeti za čak 30 posto, a na ovom negativnom globalnom trendu neće biti lako zaustaviti. Rast cijena ovih proizvoda također je povezan s povećanjem troškova energenata koji su ključni za rad skupih strojeva potrebnih u proizvodnji.

Cijene šećera dosegle su neviđene visine

Prema podacima sa Londonske međunarodne burze ICE, cijene šećera na terminskom tržištu dosegle su vrhunac 19. rujna kada su premašile 27,5 centi za 0,453 kilograma šećera. Trgovci su zabrinuti zbog sporijeg procesa obrade šećerne trske u Brazilu i trenutne suše u nekim indijskim regijama, uzrokovane klimatskim fenomenom El Niño.

Poskupljuje maslinovo ulje

Nije to sve, ekstremno visoke temperature kojima je južni dio Europe bio izložen od travnja uzimaju svoj danak na maslinovim stablima. Druga godina zaredom očekuje se smanjenje prinosa maslina jer stabla, kako bi se zaštitila od suše i vrućine, ranije odbacuju plodove, što dovodi do rasta cijene maslinovog ulja. Španjolska, najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja, posebno je pogođena globalnim zagrijavanjem. Temperature su već u travnju dosegle 40 Celzijevih stupnjeva, a maslinici u Italiji i Grčkoj također trpe zbog visokih temperatura.