SKOK Porasle cijene hrane, pića, duhana ... Samo su stanovanje i prijevoz jeftiniji

Kava šoljica
Hercegovina.info

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u travnju u prosjeku su više za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija iznosila 7,9 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića, te alkoholna pića i duhan u travnju u prosjeku su skuplji za po 0,1 posto u odnosu na ožujak, odjeća i obuća za 1,3 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,7 posto, zdravstvo, te restorani i hoteli za po 0,2 posto, komunikacije za 0,8 posto, rekreacija i kultura za 0,3 posto, a ostala dobra i usluge za jedan posto.

Stanovanje i režijski troškovi u travnju u prosjeku su jeftiniji za 0,1 posto, a prijevoz za 1,1 posto. Nivo cijena u travnju, u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za 7,9 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 12,8 posto, alkoholna pića i duhan za 5,9 posto, stanovanje i režijski troškovi za 14,6 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 11,3 posto, objavila je Srna.

Zdravstvo je u prosjeku skuplje za 2,9 posto, komunikacije za 1,3 posto, rekreacija i kultura za 8,9 posto, obrazovanje za 2,3 posto, restorani i hoteli za 7,9 posto, te ostala dobra i usluge za 10,5 posto. U travnju ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 6,9 posto, a prijevoz za 5,3 posto.