VEĆE CIJENE NA TRŽIŠTU Indija zabranjuje izvoz šećera prvi put u posljednjih 7 godina

šećer kocka
Ilustracija/Unsplash

Očekuje se da će Indija zabraniti izvoz šećera u sljedećoj sezoni prvi put u posljednjih 7 godina, a to će vjerojatno povećati cijene na tržištima u New Yorku i Londonu, koje se već kreću oko najviših razina u više godina, prenosi Hina.

Indija će od početka listopada tvornicama zabraniti izvoz šećera budući da je nedostatak kiša smanjio prinose trske, doznaje Reuters iz tri vladina izvora.

Visoke cijene

Zbog sada već visokih cijena na međunarodnim tržištima zabrana indijskog izvoza povećava bojazni od daljnje inflacije na globalnim tržištima hrane.

"Naš je primarni fokus ispuniti lokalne zahtjeve i proizvesti etanol iz viška šećerne trske", rekao je vladin izvor koji je želio ostati neimenovan u skladu sa službenim pravilima. "U nadolazećoj sezoni nećemo imati dovoljno šećera za izvozne kvote", dodao je.

Indija je tijekom tekuće sezone do 30. rujna tvornicama dozvolila da izvezu samo 6,1 milijun tona šećera, nakon što im je prošle sezone dozvolila prodaju rekordnih 11,1 milijun tona.

U 2016. Indija je uvela porez na izvoz šećera od 20 posto u nastojanju da ograniči prodaju za inozemstvo.

Monsunske kiše u područjima s najvećim uzgojem šećerne trske u zapadnoj državi Maharashtra i južnoj državi Karnataka - koje zajedno drže više od polovine ukupne proizvodnje šećera u Indiji – do sada su u ovoj godini bile čak 50 posto ispod prosjeka, pokazuju službeni podaci.

Cijene šećera skočile na najvišu razinu u zadnje dvije godine

Mjestimične kiše mogle bi smanjiti proizvodnju šećera u sezoni 2023./24., pa čak i sadnju za sezonu 2024./25., rekao je dužnosnik iz industrije koji nije želio biti imenovan. Lokalne cijene šećera ovog su tjedna skočile na najvišu razinu u posljednje dvije godine i natjerale vladu da tvornicama u kolovozu dozvoli prodaju dodatnih 200.000 tona.

"Inflacija hrane zabrinjava. Nedavno povećanje cijena šećera eliminira svaku mogućnost izvoza", kazao je drugi vladin izvor.

Maloprodajna inflacija je u Indiji u srpnju skočila na najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci od 7.4 posto, pri čemu su cijene hrane porasle 11.5 posto - najviše u posljednje tri godine.

Pad proizvodnje šećera

Proizvodnja šećera u Indiji mogla bi u sezoni 2023./2024. pasti 3.3 posto, na 31.7 milijuna tona.

"Tvornicama smo tijekom posljednje dvije godine dozvolili da izvoze velike količine šećera", rekao je treći vladin izvor. "No mi također moramo osigurati dostatne zalihe i stabilne cijene", dodao je.

Indija je kupce u prošlom mjesecu iznenadila uvođenjem zabrane izvoza bijele riže koja nije basmati. New Delhi je prošlog tjedna također uveo carinu na izvoz luka od 40 posto dok pokušava smiriti cijene hrane uoči nacionalnih izbora krajem godine.