Nar je super-voće puno vitamina

Nar je super-voće puno vitamina
Nar je pun antioksidanata, vitamina A, C, E, kalija, folne kiseline i željeza. Naučnici kažu da nar može pomoći ljudima kod srčanih bolesti, raka i problema vezanih uz starenje.

Fitoestrogeni iz koštica nara mogu umanjiti sindrome menopauze i postmenopauze, uključujući valove vrućine. To je jedna od malobrojnih biljaka koja sadrži tvari slične estrogenima. Prema novijim istraživanjima nar se uspješno primjenjuje u liječenju opekotina. Nedavno je otkriveno i da nar sadrži izuzetno velike količine fenolne elagične kiseline. Ova fitohemikalija je jak antioksidant i djeluje protiv raka. Istraživanja su pokazala da pomaže u prevenciji najranijih kemijskih reakcija koje mogu dovesti do raka dojke. Izraelski znanstvenici su dokazali da samo jedna čaša soka od nara dnevno uvelike smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ako ste u potrazi za hranom bogatom antioksidantima, onda bi šipak, odnosno nar moglo biti dobar izbor. Osim što je pun vlakana, nar je odličan izvor vitamina A, C, E, B5, B3, željeza, folne kiseline, kalija i antioksidanta polifenola.

Sjeme i sok od nara smatraju se tonikom za srce i grlo. Kora od voća i kora od stabla se koristi kao tradicionalni lijek protiv proljeva, dizenterije i crijevnih parazita.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl