Koje zdrave namirnice su i prirodni lijekovi?

Umjesto da svaki put pri naznakama boli posežete za tabletama, pokušajte s prirodnim lijekovima - zdravim namirnica koje liječe od mamurluka, bubrežnih kamenca, glavobolje pa sve do PMS-a.

Mamurluk spriječite šparogama

Listovi i izdanci ovog superpovrća sadrže enzime koji odlično razgrađuju alkohol, što je dobra vijest, posebice ako ste pretjerali s pićem. Osim što pomaže u razgradnji alkohola, zahvaljujući enzimima, šparoge umanjuju i tegobe mamurluka, pokazala je jedna korejska studija. Najbolji lijek protiv mamurluka svakako je izbjegavane alkohola, no ukoliko planirate kakav izlazak prije toga svakako si pripremiti obrok koji sadržava šparoge. Osim što ćete biti siti, a želudac pun hrane te će se apsorpcija alkohola usporiti, posljedice mamurluka sutradan će biti znatno manje, piše Yahoo Shine.

Limunada u borbi protiv bubrežnih kamenaca

Prema podacima koje je objavio Center for Disease Control and Prevention, bubrežni kamenci postali su češće zdravstvene tegobe od srčanih bolesti, a broj ljudi koji obolijeva od bubrežnih kamenaca u posljednjih 13 godina dvostruko se povećao. Prema riječima znanstvenika, jedan od najboljih prirodnih lijekova za bubrežne kamence upravo je limunada. Limunov sok ima najveću koncentraciju citrata od bilo kojeg drugog citrusnog voća te uspješno otapa nakupine kalcija koji uzrokuju bubrežne kamence. Limunadu možete jednostavno napraviti sami kod kuće ili pak kupiti gotovu u trgovini.

Depresiju spriječite kavom

Znanstvenici sa Harvard School of Public Health prošle su godine objavili studiju u kojoj su otkrili kako žene koje dnevno prosječno popiju četiri šalice kave imaju dvadeset posto manje šanse za razvijanje depresije. Prema riječima znanstvenika, kofein može zaštititi mozak od određenih neurotoksina koji mogu izazvati depresiju te podići razinu energije kada se osjećate umorno i bezvoljno.

Prehladu pobijedite jogurtom

U sezoni prehlade i gripe imunitet počnite jačati svakodnevnim ispijanjem šalice probiotičkog jogurta. Dobre bakterije koje se nalaze u jogurtu jačaju imunitet te su povezane sa 42 posto manje rizika od obolijevanja infekcija gornjih dišnih putova, kao što su prehlade. Najviše dobrih bakterija nalazi se u fermentiranim mliječnim proizvodima kao što su jogurt i kefir.

Crnim vinom spriječite debljanje

Istraživači sa Sveučilišta Purdue otkrili su da spoj nazvan piceatanola pronađen u crnom vinu odgađa, a u nekim slučajevima i sprečava razvoj nezrelih masnih stanica u zrele masne stanice. Ukoliko baš i niste ljubitelji crnoga vina, isti spoj postoji i u sjemenkama te kožici grožđa i brusnica.

Šipak u borbi protiv opeklina od sunca

Šipak je bogat izvor elagične kiseline koja pomaže u zaštiti kože od UVA i UVB oštećenja stanica, navode znanstvenici sa Department of Nutrition and Food Science sa Sveučilišta u Teksasu. Međutim, valja imati na umu kako se zdravstvene prednosti bolje ostvaruju iz svježeg šipka nego iz sokova i dodataka prehrane.

Goveđa jetrica tjera glavobolju

Patite od glavobolja? Možda biste na svoj meni trebali uvrstiti goveđa jetrica. Naime, goveđa jetrica jedan su od najboljih prehrambenih izvora vitamina B riboflavina koji znatno utječe na smanjenje glavobolje. Međutim, učinkovita doza riboflavina je 400 miligrama, što je znatno više nego što sadrži porcija goveđih jetrica koja sadrži oko tri miligrama riboflavina. Stoga goveđa jetrica treba kombinirati s hranom koja obiluje vitaminima, poput povrća, a razmislite i o vitaminima u obliku dodataka prehrani ukoliko vas muče jake glavobolje.

Svinjetinom i grahom spriječite PMS

I grah i svinjetina bogati su tiaminom i riboflavinom, vitaminima skupine B koji mogu spriječiti razvoj PMS-a, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Massachusetts. Studijom je otkriveno kako su žene koje su dnevno u organizam unosile 1,9 miligrama tiamina te 2,5 miligrama riboflavina imale 25 do 35 posto manje šanse za razvoj PMS-a. Svinjetina i grah najbolji su izvora tih vitamina, a ukoliko za obrok pojedete oko 80 grama svinjetine te šalicu kuhanog graha, velike su šanse da ćete izbjeći grčeve.

Tportal.hr