Kilograma se teže rješavamo zbog stresa

 Kilograma se teže rješavamo zbog stresa
... borimo se s nezaposlenošću ili zahtjevnim karijerama, niskim primanjima, noću ne spavamo brinući o ljubavnim vezama i drugim problemima.

Uz sve to, otkriveno je kako nas kronični stres može onemogućavati i u željenom mršavljenju.

Naime, kronični stres stimulira proizvodnju proteina koji smanjuje sposobnost tijela da razbija masnoću, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Florida. Kažu kako stres usporava metabolizam masti, pa čak i uzrokuje njihovu veću akumulaciju.

Za protein betatrofin ranije se smatralo kako bi mogao dramatično poboljšati liječenje dijabetesa tipa 2, istraživanje provedeno 2013. na Sveučilištu Harvard sugreriralo je kako bi mogao ubrzati proizvodnju beta stanica koje su presudne za proizvodnju inzulina u gušterači, ali se kasnije pokazalo kako ipak nema takav utjecaj. Navodi Slobodna Dalmacija.

Lakše reći nego učiniti...

No, u novom su istraživanju znanstvenici na stanicama miševa provjeravali ulogu betatrofina u regulaciji tjelesnih masti i ustvrdili kako miševi koji su iskusili metabolički stres proizvode značajno veće količine betatrofina, a normalni proces sagorijevanja masti bitno je usporen.

Uz to su miševi koji su bili podvrgnuti stresu u svom okolišu također proizvodili više betatrofina u masnom tkivu i jetri.

Sve to je dovelo do zaključka kako je betatrofin protein povezan sa stresom, te da potiskuje enzime koji razgrađuju pohranjene masti. To baca novo svjetlo na biološke mehanizme koji povezuju stres, betatrofin i metabolizam masti, te pruža eksperimentalne dokaze da se tijelo zbog stresa teže rješava masti.

No, utjecaj betatrofina na metabolizam masti još nije testiran na ljudima, ali znanstvenici s Floride kažu kako njihovi rezultati dokazuju da smanjenje stresa ima pozitivne efekte.

Kratkotrajni blagi stres može ljudima pomoći da bolje funkcioniraju i prolaze kroz teške situacije, ali dugotrajni stres može biti puno štetniji, kažu stručnjaci. Zbog toga je najbolje efikasno rješavati stresne situacije i nastojati voditi izbalansiran život, ali to je puno lakše reći nego učiniti.