Kako protiv umora i stresa na poslu

Ako kod sebe prepoznajete neke od ovih simptoma, definitivno vam je potreban odmor. Međutim, ako niste u mogućnosti zatražiti isti, pa makar to bilo i nekoliko slobodnih dana, potrudite se pobijediti umor dok ste na poslu.

Utvrđeno je da se ljudski mozak ne zamara ni nakon dvanaest sati intenzivnog rada, te da umor koji osjećamo na poslu nema nikakve veze s time koliko radimo, već je povezan s tim kako se osjećamo u radnom okruženju i koliko smo pod stresom. Stres je glavni krivac zbog kojega smo iz dana u dan kronično umorni.

Za početak je najvažnije prepoznati prve znakove iscrpljenost i stresa. U zadnje vrijeme često patite od nesanice, muče vas razni bolovi, imate problema sa probavom, ili povećanu želju za cigaretama, najvjerojatnije ste na rubu snaga. U ovakvom stanju mogu se pojaviti i problemi emocionalne prirode kao što su gubitak motivacije na poslu, dosada, tuga, depresija, gubitak snage i seksualnog interesa. Najefikasniji način za uklanjanje umora na poslu, je da uvijek pri ruci imate šumeće tablete kalcija, magnezija ili B kompleksa. Ovi dodaci prehrani podižu raspoloženje i razinu energije u organizmu te s time automatski uklanjate umor, ali samo nakratko. Najbolje je zato da prvo analizirate koliko ste umorni i što je to što vas na poslu najviše iscrpljuje.

Kada otkrijete što vam na poslu uzrokuje najveći stres, važno je pokušati preuzeti kontrolu. Jedan od načina uključuje uklanjanje izvora samog stresa. To možete napraviti samo ako ste sposobni uspostaviti kontrolu nad određenom situacijom. Drugi način je izbjegavanje stresnih situacija, a treći je prihvaćanje određenih problema. Za koji god od navedenih način da se odlučite, vrlo je bitno da uz to pazite na ishranu, redovno vježbate, opuštate se i relaksirate.

O sebi uvijek razmišljate pozitivno postavljajući ispred sebe dugoročne ciljeve koji nisu vezani samo za posao, održavajte dobre odnose sa bližnjima i najvažnije od svega ne zaboravite na smijeh jer smijeh svima prija, a i znanstveno je dokazano da je smijanje vrlo dobro za zdravlje.

Mnoga istraživanja su pokazala da je danas svakom četvrtom čovjeku umor na poslu glavni problem. Psihički se daleko više umaramo od poslova koje nismo stigli završiti unutar radnog vremena, nego od onoga što smo uspješno priveli kraju. Razlog tomu je činjenica da nas nedovršene obaveze proganjaju i van radnog vremena te mira nemamo ni kod kuće. Stoga, posao nikada ne odlaže za sutra. Važno je da u toku radnog dana poslove rasporedite ovisno o njihovoj težini, te one teže pokušate završiti što je prije moguće.

izvor: e-zena.com