ISHRANA Ako vam organizam traži sol i slanu hranu, to može biti znak za uzbunu

Sol hrana salata
Ilustracija

Iako sol često ima 'lošu reputaciju' kao sastojak sa kojim treba biti oprezan, ipak je neizostavan dio svakodnevne ishrane. U slučaju da osjetite da vam tijelo žudi za ovom namirnicom više nego uobičajeno, možda postoji dobar razlog.

Natrij i klorid su dva esencijalna elektrolita koja se kombiniraju i formiraju kuhinjsku sol. Ovi hranljivi sastojci također igraju važnu ulogu u ravnoteži tečnosti u organizmu, pH krvi i funkciji nerava.

Ako vaše tijelo daje signal da mu je sol potrebna više nego inače to može biti način na koji vam pokazuje da je došlo do deficita ovog minerala, ali govori i o lošim navikama u ishrani i statusu hormona u organizmu.

Dehidracija

Pošto su natrij i klorid neophodni za ravnotežu tečnosti u tijelu, dehidracija može izazvati potrebu za više soli. Ovo je način vašeg tijela da vas natjera da jedete ili pijete više natrija i klorida koji vam mogu pomoći da poboljšate status hidratacije.

Osim što jedete više soli, možda ćete imati potrebe za unosom više tečnosti kako biste dodatno poboljšali hidrataciju. Kada ste dehidrirani, možete primjetiti još nekoliko simptoma - glavobolju, smanjeno mokrenje, letargiju i osjećaj žeđi.

PMS

PMS može da izazove niz simptoma, i dok neki mogu primjetiti emocionalnije simptome kao što su promjene raspoloženja, drugi mogu također primjetiti promjenu apetita i žudnje za određenom poznatom hranom, objavio je B92. Iako ne postoji dobro utvrđena teorija zašto se to događa, smatra se da fluktuirajući hormoni igraju važnu ulogu.

Stres

Još jedno stanje u kojem su uključeni hormoni može biti razlog zašto žudite za soli - stres. Glavni hormon koji pomaže vašem tijelu da se nosi sa stresom zove se kortizol. Ovaj hormon se oslobađa iz vaših nadbubrežnih žlijezda kao odgovor na stres i mijenja tjelesne funkcije, krvni pritisak, otkucaje srca, pa čak i korištenje glukoze.

Jedna studija u 'Journal of Neuroscience' sugerira da ljudi sa višim nivoom natrija u ​​krvi, također poznatim kao hipernatremija, oslobađaju manje kortizola kada dožive stres. Ovo može pojasniti zašto organizam traži sol tijekom razdoblja stresa, jer bi konzumiranje veće količine moglo biti jedan od načina vašeg tijela da upravlja stresom.

Neravnoteža elektrolita

Sve što može uzrokovati da izgubite više tečnosti nego obično, kao što je vježbanje, toplo vrijeme ili visoka temperatura, povraćanje, dijareja, može dovesti do neravnoteže elektrolita. Uz gubitak tjelesnih tečnosti koji možete doživjeti u ovim uvjetima, gubite i vrijedne elektrolite, kao što je natrij, što onda često dovodi do žudnje za soli.