Evo kako možete lako izgubiti kilograme

Osobe na dijeti najviše gube na težini ako ih podržavaju osobe sa sličnim zdravstvenim ciljevima, pokazala je nova studija čiji autori vjeruju da i gubitak težine podliježe neizravnim utjecajima, baš kao što je i za pretilost utvrđeno da je zarazna, piše Daily Mail.

Voditeljica istraživanja dr. Tricia Leahey sa Sveučilišta Brown kaže da je poznato da pretilost može biti društveno zarazna, ali da je utvrđeno da i društvene mreže igraju značajnu i pozitivnu ulogu u mršavljenju:

'U istraživanju je utvrđeno da je gubljenje kilograma bilo jasno svrstano po timovima, što sugerira da su članovi pod međusobnim utjecajem, budući da jedni drugima pružaju podršku i ohrabrenje.'

Prof. Leahey analizirala je rezultate online natjecanja u mršavljenju koji je trajao 12 tjedana.

Tijekom natjecanja u dijeti, sudionici su se pridružili timovima koji su se natjecali protiv drugih grupa. U natjecanju je sudjelovalo 987 timova, od kojih je svaki imao u prosjeku između pet i 11 članova.

Sudionici koji su bili najuspješniji u mršavljenju (što znači da su izgubili najmanje pet posto svoje početne tjelesne težine) igrali su obično u istoj momčadi, a najbolje su rezultate imale grupe s većom razinom interakcije među suigračima. Studija objavljena u časopisu Obesity prva je ispitala učinke među suigračima i utjecaj grupe na mršavljenje pojedinca. 'Svi smo pod utjecajem ljudi oko nas, pa tako možemo stvoriti i okruženje koje bi nas dodatno potaknulo na gubitak težine', kaže prof. Leahey.