'Ako želite dug i zdrav zivot, hitno prestanite jesti tri obroka dnevno. To nije prirodno'

neumjerenost u hrani i picu
- Povremeno preskakanje obroka može biti korisnije za zdravlje nego strogo držanje rutine tri obroka - ističe povjesničarka Abigail Carrol koja je nakon godina istraživanja objavila knjigu "Tri polja: Izmišljanje američkog obroka" Kaže kako je nutricionistička dogma od tri obroka na dan posljedica koloniziranja Amerike. Nijedno društvo u povijesti , a osobito u pretpovijesti nije imalo takav raspored. Europljani se drže tri obroka tek od srednjeg vijeka. Nastavili su s i nakon što su došli u Ameriku, a sve koji se nisu držali rutine smatrali su divljacima, iako su Indijanci imali prehrambene navike sasvim dobro prilagođene klimi i kontinentu - kaže Carrol. Povijesnin paradoksom, način života doseljenika počeo se navoditi kao ideal zdravlja. Tu je nemalu ulogu igrala i prehrambena industrija.

- Primjerice to što doručak smatramo najvažnijim obrokom u danu dobrim je dijelom posljedica kampanje proizvođača juicea i pahuljica - objašnjava Carrol.

Ističe kako je prošlogodišnje istraživanje Sveučilišta u Bathu dokazalo da doručak ni na koji način povećava potrošnju kalorija u danu. Ljudi koju su doručkovali su sagorjeli više kalorija, ali su ih više i pojeli tako da je potrošnja ista.

I američko istraživanje dokazalo je kako je režim prehrane "divljih" Indijanaca ustvari dobar za organizam.

Gladovanje od dva do četiri dana svakih šest mjeseci potiče organizam da istopi kilograme, ali i obnovi te ojača imunološku sustav, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Kaliforniji.

Net.hr