5 stvari koje ne smijete raditi ako ste se udebljali

5 stvari koje ne smijete raditi ako ste se udebljali

Ne preskačite obroke

Odluka poput one 'od danas više ne večeram!' potpuno je pogrešna. Preskakanje obroka neće vam pomoći da smršavite. Naprotiv, zbog ove loše odluke možete se dugoročno dodatno udebljati. Dokazano je kako konzumacija pet malih obroka dnevno stabilizira nivo šećera u krvi i maksimalno smanjuje osjećaj gladi. Kad god osjetite snažnu glad popijte čašu vode i grickajte zdravo.

Ne kažnjavajte se

Često poziranje pred ogledalom u premalim trapericama s očajem i tugom u očima ili pak demonstriranje šlaufa oko struka prijateljicama neće vam pomoći da smršavite, već će vas dodatno iznervirati što vas može navesti da jedete iz očaja. Prihvatite trenutno stanje (za sada) i krenite u izradu plana kako se vratiti na staru kilažu.

Ne 'visite' na vagi

Ključ pametnog i zdravog mršavljenja krije se u dosljednosti i strpljenju. Upravo zbog toga vaga sada nije vaša najbolja prijateljica. Mršavljenje je proces kroz koji tijelo mora proći tijekom određenog vremena. Isto tako, kilaža tijekom dana značajno varira, pa vas par kilograma više na vagi može samo obeshrabriti.

Ne padajte na ekstremne dijete

Primamljive reklame proizvoda ili pak knjige o najpopularnijim ekspresnim dijetama koji garantiraju nerealne rezultate preko noći zaslužuju veliko 'ne!'. Ekspresno mršavljenje uvijek je popraćeno jo-jo efektom što znači da ćete izgubljene kilograme vrlo brzo vratiti. Tajna se krije u redovitim i pametno osmišljenim obrocima koji sadrže sve skupine namirnica i zdrave masnoće.

Ne fokusiraj se na zabrane

Umjesto da cijeli dan razmišljaš o finim stvarima koje više nikada nećeš smjeti okusiti okreni situaciju u svoju korist i počnite razmišljati o svoj toj ukusnoj hrani koju ste potpuno zanemarili, a koja je vaš najbolji saveznik u mršavljenju. Slažući obroke i razmišljajući o tome što ćete jesti da bi mršavjeli potpuno siti biti će te puno sretniji i zadovoljniji.

Izvor: zadovoljna.hr